Rat u Ukrajini, dan drugi: Putin pozvao ukrajinsku vojsku na predaju, Zelenski razgovarao sa Bajdenom, Vučić izneo stav Srbije o ruskoj invaziji

0
Beta/(AP Photo/Vadim Ghirda)

Dan u ratu počinje sa prvom ispaljenom granatom. Prve su, prema informacijama koje su od jutros delili zapadni mediji, ispaljene četiri sata posle ponoći. Tako je počeo drugi dan na ukrajinskom ratištu, a toliko se od tada stvari dogodilo da izgleda kao da je zapravo počeo prošle sedmice. Nedeljnik je iz minuta u minut pratio događaje u Ukrajini i sve reakcije u vezi sa ruskom invazijom, a više o tome možete pročitati na linku ispod.

Presek do sada najvažnijih događaja drugog dana rata, ako ste jedan deo propustili, ili ste se tek sad probudili pokušavajući da prespavate ovaj turobni dan...

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Mi ćemo i dalje nastojati da što ažurnije pratimo najvažnije događaje sa ukrajinskog ratišta. A ako već sada razmišljate o tome kakve bi posledice ruske invazije mogle da budu, ne zaboravite da je na kioscima novi broj Nedeljnika sa detaljnom analizom mogućih ekonomskih, političkih i drugih posledica, za čitav svet i posebno za Balkan.

22.15 – Pogledajte naš pregled dana i na Instagramu.

21.45 – “Anonimusi” znaju znanje

21.30 – Jedna srpska izreka, citirana na profilu američke kongresmenke. O prirodi rata…

“U Srbiji se kaže u ratu država daje topove, bogati volove a sirotinja sinove. Кada rat prođe država uzme topove, bogati svoje volove a sirotinja broji grobove.”

Ili u američkoj adaptaciji…

21.05 – Satelitski snimci napravljeni danas pokazuju nekoliko velikih pregrupisavanja trupa i oko 150 transportnih helikoptera na jugu Belorusije, saopštila je privatna američka kompanija, a preneo je Rojters.

Slike su takođe pokazale veliki raspored kopnenih snaga sa nekoliko stotina vozila u položaju konvoja na nekoliko polja.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri slike koje je objavio Makar Technologies, ​​koji nedeljama prati gomilanje ruskih snaga.

20.45 – “Sjedinjene Aeričke Države pozdravljaju ponovljen stav Srbije i Aleksandra Vučića o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije”, objavili su iz američke ambasade u Beogradu na društvenim mrežama.

20.40 – Ukrajinska ambasadorka u SAD Oksana Makarova rekla je danas da su napadi Rusije na Ukrajinu „bili brutalniji nego juče“, ali da ruske snage nisu napredovale kako je planirano.

O černobiljskoj nuklearnoj elektrani koju su ruske trupe juče zauzele, Markarova je rekla da je odgovornost “u potpunosti na Rusiji jer se ne poštuju strogi propisi za elektranu” i dodala da su “92 radnika elektrane uzeta kao taoci”.

20.25 – NATO želi da spreči “prelivanje”.

20.20 – Ruska vojska je navodno uništila Kijevsku termoelektranu, kaže gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, što je znak da ruska vojska gađa kritičnu infrastrukturu u glavnom gradu.

19.55 – “Rusija poštuje nacionalne interese Srbije i razume njenu poziciju pod pritiskom da uvede sankcije Moskvi”, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

On ističe da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako kaže, “doslednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici”.

19.45 – Britanija veruje da je cilj Rusije da u narednim satima i danima izvrši „promenu režima“ za koju su obaveštajni zvaničnici upozorili da se može postići “ubistvom ili hvatanjem predsednika Vladimira Zelenskog i rukovodstva zemlje”, piše Dan Sabag iz Gardijana.

Zapadni zvaničnici su citirali ruskog predsednika Vladimira Putina iz govora koji je danas održao, a u kom je pozvao ukrajinsku vojsku da se pobuni i oslobodi zemlju „ove bande narkomana i neonacista“.

19.15 – Zelenski potvrdio da je diskotovao sa Džoom Bajdenom o sledećim koracima…

19.00 – Ciljevi Kremlja nisu ograničeni na Ukrajinu, kaže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On opisuje Putinovu odluku da izvrši agresiju na Ukrajinu kao „strašnu stratešku grešku” za koju bi Rusija mogla da plati „tešku cenu u godinama koje dolaze”.

“Pred nama je nova normalnost u evropskoj bezbednosti”.

18.40 – Članovi lokalnog ukrajinskog osoblja u američkoj ambasadi u Kijevu kaže da se osećaju napušteno od američke vlade, bez podrške ili načina za bekstvo dok ruska vojska nastavlja invaziju na Ukrajinu, izveštava Forin polisi.

18.35 – Zemlje članice NATO alijanse će rasporediti više trupa u istočnu Evropu, rekli su svetski lideri, optužujući Rusiju da laže o svojim namerama.

U zajedničkoj izjavi nakon virtuelnog samita kojim je predsedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg, 30 lidera NATO-a je reklo:

“Niko ne bi trebalo da bude prevaren baražnom paljbom ruske vlade. Vršimo značajna odbrambena raspoređivanja…”

18.30 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo stav Srbije o ratu u Ukrajini…

https://www.nedeljnik.rs/vucic-smatramo-veoma-pogresnim-krsenje-teritorijalnog-integriteta-ukrajine/

18.00 – Na društvenim mrežama se masovno dele snimci velike vatre i eksplozija u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini.

https://twitter.com/agressivnayaa/status/1497249427228172317?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497249427228172317%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Ffeb%2F25%2Frussia-ukraine-invasion-latest-news-live-updates-russian-war-vladimir-putin-explosions-bombing-invades-kyiv

17.45 – Stižu kritike zbog “ćutanja Beograda”.

17.40 – Više od 50.000 Ukrajinaca pobeglo je iz zemlje u proteklih 48 sati, prenosi AFP.

17.35 – Kako se na ruskom kaže cenzura?

Rusija će „delimično ograničiti“ pristup Fejsbuku, objavila je ruska agencija za cenzuru.

17.30 – Rusija izbačena sa Eurosonga. Kraj vesti.

17.15 – Savet Evrope suspendovao je Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, prenosi AFP.

17.00 – Putin više i ne krije svoje namere u vezi sa promenom režima u Kijevu. Sada za to traži pomoć ukrajinske vojske…

Priča o 13 ukrajinskih vojnika o čijem će se potezu pričati…