(UŽIVO) Izbori, dan posle: Strani mediji o Vučićevoj pobedi, poslanici EP o demokratiji u Srbiji, Šapić za mandat ispred SNS na Novom Beogradu

11
Foto Beta

Građani Srbije juče su imali priliku da glasaju na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Prema podacima RIK-a, na osnovu 70,57 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 64,07 odsto obrađenog biračkog tela, izlaznost na izborima u nedelju bila je 50,32 odsto upisanih birača. Prema podacima RIK-a, na izborima je glasalo 2.122.773 birača (Pogledajte kako se kretala izlaznost u Srbiji od uvođenja višestranačja).

Prema preliminarnim rezultatima, Srpska napredna stranka je i na parlamentarnim i na lokalnim izborima došla do ubedljive pobede. Pored SNS-a u Parlamentu će biti još SPS i SPAS, Aleksandra Šapića.

21:18 VOJVODINA: UBEDLJIVO VODI SNS

Pokrajinska izborna komisija saopštila je večeras preliminarne rezultate izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine, po kojoj ubedljivo vodi lista Srpske napredne stranke sa 62,5 odsto osvojenih glasova.

Zamenik predsednika Pokrajinske izborne komisije Rajko Marinković rekao je to na osnovu 1.264 obrađenih biračkih mesta, odnosno 64,34 odsto biračkog tela.

Prema preliminarnim rezultatima lista Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 10,83 odsto glasova, Srpska radikalna stranka 3,33 odsto, a lista Saveza vojvođanskih Mađara osvojila je 10 odsto.

Koalicija Vojvođanski front ima pet odsto glasova, lista “Za Kraljevinu Srbiju” osvojila je 4,17 odsto glasova, koliko je osvojila i Koalicija “Metla 2020”.

Izborne lista “Čedomir Jovanović – koalicija za mir”, kao i izborna lista “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)” imaju ispod jedan odsto glasova i nisu prešle izborni prag za manjinske liste.

Na osnovu do sada obrađenih podataka, izlaznost birača na teritoriji AP Vojvodine iznosi 51,45 odsto.

Pokrajinska izborna komisija obavezna je da do četvrtka, 25. juna 2020. godine u 20.00 saopšti konačne rezultate na pokrajinskim izborima za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine.

21:14 JEREMIĆ: POSLE LAŽNIH IZBORA, JASNO JE DA U SRBIJI NEMA DEMOKRATRIJE, VLAST JE TOTALNA, APSOLUTNA I DIKTATORSKA

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da je posle nedeljnih “lažnih izbora” jasno da u Srbiji više nema demokratije i da je vlast “totalna, aspolutna i diktatorska”.

“Mi smo sve suprotno od toga i nastavljamo našu borbu. Srpski parlament je danas jedini u Evropi bez opozicije, uz mogući izuzetak Belorusije”, rekao je Jeremić u Novom Sadu, gde je razgovarao sa građanima, prenela je NS.

Jeremić je naveo da je danas politička situacija mnogo jasnija i dodao da su građani juče dali svoj sud o onima koji nisu imali snage da održe reč.

“Narodna stranka je ispunila obećanje da neće učestvovati na lažnim izborima i nije dozvolila da bojkot propadne. Ostali smo čvrstog stava dok su se drugi predomišljali i kalkulisali. Ponosni smo na to”, rekao je Jeremić.

Jeremić je najavio da će NS nastaviti i da posle “lažnih izbora” radi isto što i pre njih – da razgovara sa građanima kako bi Srbija trebalo da izgleda i kako može da izgleda.

“Danas smo razgovarali sa građanima Stare Pazove i Novog Sada, nastavljamo sutra u Beogradu, potom i u svim drugim krajevima naše zemlje. Kao što smo i obećali – nakon 21. juna nastavljamo da radimo šta smo radili i do sada”, naveo je Jeremić.

20:30 ŠAPIĆ ISPRED SNS NA NOVOM BEOGRADU

Na sednici izborne komisije Gradske opštine Novi Beograd, održanoj  u 19.00 časova, utvrđeni su  rezultati izbora za odbornike Skupštine gradske opštine Novi Beograd na 142 biračka mesta, prema kojima je pobedila lista Aleksandar Šapić – Naš predsednik opštine Novi Beograd, saopšteno je iz te opštine.

Ta lista je osvojila osvojila 43 odsto glasova što je 23 mandata, dok je lista Aleksandar Vučić – Za našu decu osvojila 42 odsto glasova odnosno 22 mandata, saopšteno je iz gradske opštine Nove Beograd

Kako je navedeno, treće mesto u sazivu buduće Skupštine gradske opštine Novi Beograd zauzela je lista Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma sa osvojenih  7 odsto, odnosno četiri mandata.

Lista DR Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka osvojila je 2 odsto glasova, dok je lista Srpska desnica – Znamo se, rasli smo zajedno – Miša Vacić osvojila  1 odsto  glasova, i ove dve pomenute liste nisu prešle cenzus i nemaju osvojene mandate na ovim izborima, navedeno je u saopšenju.

Takođe je precizirano da je nevažećih listića 4 odsto.

19:50 TUSK ČESTITAO VUČIĆU I SNS

Predsednik Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk čestitao je danas Srpskoj naprednoj stranci i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pobedi na parlamentarnim izborima, ocenivši da je ona rezultat njihove efikasnosti i poverenja građana.

“Iskoristite ovaj uspeh za evropski put Srbije i za dobrobit naroda, uključujući poražene. Što je više vlasti, veća je i odgovornost”, naveo je Tusk na Tviteru.

Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) je pridružena članica EPP, najbrojnije grupe u Evropskom parlamentu.

Prema do sada obradjenim podacima, na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji cenzus su prešle samo tri liste, a koalicija oko SNS imaće u novom sazivu parlamenta dvotrećinsku većinu.

19:45 ENEMO: UPRKOS BOJKOTU I SLABOJ IZLAZNOSTI IZBORI SU LEGITIMNI

Evropska mreža organizacija za monitoring izbora ENEMO predstavila je Preliminarni izveštaj o parlamentarnim izborima u Srbiji 2020. godine.

U njemu se navodi da su parlamentarni izbori održani 21. juna u Srbiji efikasno sprovedeni, a fundamentalne ljudske slobode su ispoštovane. Medjutim, kako su rekli, kompetitivnost  izbora je značajno narušena delimičnim bojkotom, ograničenjima u kampanji usled postojanja Kovid – 19 pandemije, zamućenim linijama razgraničenja izmedju države i vladajućih partija, izmenama izbornog zakona neposredno pre izbora i raširenim slučajevima pritiska na medije.  

Šef misije Zlatko Vujović je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da su, uprkos svim razlozima koji su uticali na konkurentnost izbora, izbori nesumnjivo bili legitimni. 

“Ne postoji medjunarodni standard koji bi odredio koliko je izlaznosti dovoljno da se izbori definišu kao legitimni”, rekao je Vujović. 

Naveo  je da je svakako bolje je kada je izlaznost veća, a birači mnogo više uključeni u izborni proces. 

“Ali postoji puno demokratija u kojima je izlaznost vrlo mala, a to ne znači i da nema demokratije. U ovom slučaju smo već rekli da je bojkot uticao na konkurentnost izbora, ali niko ne može reći da izbori nisu legitimni”, rekao je Vujović. 

Zamenica šefa misije, Kornelia Kalin istakla je da su izmene izbornog zakona, posebno važnih elemenata izbornog sistema, napravljene previše blizu danu glasanja, što je moglo dovesti do konfuzije ili pogrešnog tumačenja zakona.  

Pomenute zakonske izmene su, navodi se u saopštenju, obavljene u februaru, a poslednje u maju 2020. godine, što je svega mesec dana pre održavanja izbora i one  nisu obavljene u skladu sa preporukama Venecijanske komisije da se izbori zakoni ne menjaju godinu dana pre izbora, a koje su sadržane u Kodeksu dobrog ponašanja u izbornim pitanjima.

Ekspert za izbore, Kristina Kostelac, rekla je da je ENEMO primetio da su nejednaka medijska zastupljenost zloupotreba javnih sredstava i oblici funkcionerske kampanje otežali razlikovanje granice izmedju države i vladajućih stranaka, uporkos tome što je predizborna kampanja bila uglavnom konkurentna. 

Pandemija virusa Kovid-19 i pribegavanje funkcionerskoj kampanji doveli su do atipične dominacije vladajuće stranke i pre i tokom kampanje, dodaje se u saopštenju i navodi da je funkcionerska kampanja predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, koji je istovremeno i predsednik države negativno uticala na jednakost učesnika, dajući SNS-u prednost po medijskoj pokrivenosti i zastupljenosti na društvenim mrežama. 

Kako je saopšteno, ovaj Preliminarni izveštaj baziran je na zaključcima ENEMO-a do kojih se došlo u predizbornom periodu, kao i na sam dan održavanja izbora.  

Misija će ostati u državi do okončanja izbornog procesa kako bi mogla da oceni i dešavanja nakon održanih izbora. 

Konačni izveštaj, koji će uključivati kompletnu ocenu koja jednim svojim delom zavisi i od odvijanja preostalih etapa izbornog procesa, detaljne analize i preporuke, biće objavljen u roku od 60 dana od dana potvrde rezultata izbora.

19:40 GRUPA ZELENI-EFA U EP: IZBORI U SRBIJI DOKAZ ŠUPLJE DEMOKRATIJE

Grupa Zeleni-EFA u Evropskom parlamentu ocenila je danas da je davno pre parlamentarnih izbora u Srbiji bilo jasno da izbori ne ispunjavaju “osnovne demokratske strandarde”, saopštila je danas ta politička grupa na svom sajtu i dodala da Srbija sa sadašnjim stanjem demokratije ne može da se pridruži Evropskoj uniji (EU). 

“Davno pre jučerašnjih izbora postalo je jasno da srpski izbori ne dostižu osnovne demokratske standarde. Vladajuća stranka koristi državne resurse kao svoje, medijski pejzaž nije dozvolio pravu raspravu, dok uznemiravanje i zastrašivanje opozicionih političara nije omogućilo slobodne i fer izbore”, navodi se u saopštenju članice te grupe Viola fon Kramon-Taubadel (Viola von Cramon-Taubadel), koja je i izvestilac za Kosovo. 

Prema njenim rečima, bojkot je izazvao situaciju u kojoj je pobednik bio jasan pre nego što su i izbori počeli. 

“Proteklih godina Evropska unija nije izrazila zabrinutost i dozvolili smo da se ovo demokratsko zaostajanje dogodi u Srbiji. Visoki zvaničnici iz Evropske narodne stranke čak su aktivno podržavali (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i pohvalili su njegov rad”, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da nije dovoljno Vučićevo obećanje o stabilnosti Srbije. 

“Međutim, stabilnost nije dovoljna. Želimo da vidimo demokratsku Srbiju. U ovakim okolnostima, u kojima se trenutno nalazi demokratija u Srbiji, ta zemlja ne može da se pridruži EU. Evropske institucije imaju priliku i obavezu da zahtevaju od Srbije da provede značajne reforme”, dodaje se u saopštenju.

18:57 STRUČNJAK ZA BALKAN: NIGDE U EVROPI NE DOMINIRA JEDNA STRANKA KAO SNS U SRBIJI, JASAN SIGNAL ZA UDALJAVANJE OD EU INTEGRACIJA…

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je danas da ne postoji parlament u Evropi u kojem jedna stranka do te mere dominira kao što je slučaj sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i to je jasan signal da se Srbija udaljava od evropskih integracija i vrednosti, kao što su demokratija i vladavina prava.

Komentarišući rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima je SNS osvojila više od 60 odsto glasova, a još samo dve liste SPS i SPAS ušle u parlament, Biber za Glas Amerike kaže da ga pobeda naprednjaka nije iznenadila.

“Jedno od iznenađenja izbora je da nijedna od stranaka koje su učestvovale, osim jedne poluopozicione stranke, nije uspela da pređe cenzus. Pogotovo što izlaznost nije bila značajno manja nego na prethodnim izborima. Naravno, znamo da izlaznost nije samo želja građana, već i rezultat pritisaka. Ali, sveukupno, čini mi se da nije neki neuspeh u smislu izlaznosti. I to je možda drugo iznenađenje”, kaže Biber.

Biber ocenjuje da je ovaj rezultat izbora “više ogledalo Srbije” i da “ništa suštinski nije promenio, zato što već godinama dominira vladajuća stranka sa predsednikom Vučićem, ali je sada još očiglednije”.

“Manje se može ignorisati ta situacija da je vladajuća stranka dobila veći broj glasova nego Ujedinjena Rusija u Dumi. U Evropi ne postoji parlament u kojem najveća stranka do te mere dominira. I to je jasan signal da se Srbija udaljava od evropskih intergracija i vrednosti, koje one podrazumevaju vladavine prava i demokratije”, navodi Biber i ocenjuje da je “možda najveća promena” što je opozicija izgubila opštine koje su bile pod njenom kontrolom, Šabac i Paraćin”.

On kaže da su rezultati “očigledni, nemamo opoziciju”.

“Da su izbori bili fer, bio bi i veći broj glasova za opoziciju. Međutim, vidimo slabu opoziciju i kompletnu dominaciju vladajuće stranke, i, sveukupno, Srbija jeste bliža Belorusiji i Rusiji po rezultatima nego bilo kojoj drugoj zemlji u Evropi. Čak i Mađarskoj, jer Orban dominira jednu deceniju, ali nema istu dominaciju kao SNS u Srbiji”, dodaje Biber.

Biber očekuje “neke oštrije reakcije pogotovo iz Nemačke” i promenu politike EU prema Srbiji.

“Dugo je odnos Angele Merkel i Vučića bio pozitivan, ali se to malo promenilo. Merkel je primila Vučiča nedelju dana pred predsedničke izbore, to sada nije bio slučaj. Možda nećemo dobiti oštru reakciju, ali sigurno na nivou diplomata, unutrašnje politike u Nemačkoj i drugim zemaljama EU, biće malo više kritičnih glasova nego do sada. To nećemo čuti od komesara, ali mislim da će se ipak promeniti politika EU prema Srbiji”, objašnjava on.

“Ne može da se nastavi sa procesom proširenja i pregovorima kao i do sada, i da se ignoriše činjenica da nema opozicije u parlamentu, nema načina da opozicija kroz institucije učestvuje u političkim procesima u Srbiji, i to je jako teško ignorisati. Ako EU odluči da to ignoriše, to će isprazniti proces evrointegracija od svake vrednosti i sadržaja. Kako možemo da govorimo o vladavini prava u Srbiji koja je preduslov za evrointegracije, ako nemamo institucije koje imaju demokratski legitimitet?”, navodi Biber.

On ocenjuje da će biti pritisaka nekih evroparlamentaraca na Evropsku komisiju da više ne sme da ignoriše šta se dešava u Srbiji i da će “mnogo zavisiti od opozicije u Srbiji da li će njihova poruka u odnosu na Evropu biti jasna”.

“U Severnoj Makedoniji, kada je pre nekoliko godina bio bojkot opozicije za vreme Gruevskog, onda je EU počela veoma sporo da vodi dijalog i da se angažuje. To je potrebno i sada u Srbiji, a okolnosti su gore”, podseća Biber.

Povodom teksta Njujork tajmsa da se američka administracija nada da će Vučiću pobeda na izborima dati još malo podsticaja da reši pitanje Kosova, Biber kaže da bi Vučić to uradio pre nekoliko godina da je imao volju i smatra da “srpska vlast i Aleksandar Vučić nemaju interes da rešavaju pitanje Kosova, oni žele da pričaju o tome, ali nemaju ništa od toga”.

Kad je reč o sastanku predstavnika Srbije i Kosova i specijalnog izaslanika Bele kuće Ričarda Grenela 27. juna, Biber kaže da “očekivanja treba da budu mala” jer je prema izjavama “jasno da niko ne nudi neko konačno rešenje ni neko priznanje”.

“Čini mi se da je to više neki simboličan gest, nešto gde se rukuje i kaže da žele sve najlepše, ali bez ikakvih rezultata. Na kraju krajeva, Grenelov angažman je više zanimljiv za Trampovu predizbornu kampanju nego za neko rešenje za koje su potrebne dugoročne pripreme i zajednički nastup sa EU, a ni jedno ni drugo nismo videli od Grenela”, dodaje Biber.

Biber očekuje da će se politika Zapada prema Srbiji i Vučićevoj vladi “promeniti onda kada se shvati da on ne želi da reši pitanje Kosova ozbiljno”, i da je to nešto što mu omogućava da skrene pažnju na druge teme, a ne na temu demokratije i vladavine prava.

“Mislim da zvaničnici koji se bave Srbijom, nije to neka tajna, sad je još očiglednije, godinama znaju da se stanje demokratije pogoršava, ali oni su zatvorili oči u nadi da će se rešiti pitanje Kosova. Ako bude jasno da rešavanje pitanja Kosova nije na dnevnom redu, nije nešto što Vučić nudi, to je trenutak kao u vreme Slobodana Miloševića, kada je Zapad shvatio da Milošević nije garant mira i stabilnosti u regionu nego obrnuto, i onda su shvatili da ne može da bude partner”, kaže on.

Biber dodaje da se “sada nije stiglo do tog trenutka”. “Ali se to približava, jer svojim stalnim igranjem sa Kinom i Rusijom i drugim velikim silama, postaje sve jasnije da Vučić ne želi evropske integracije i ne želi da rešava otvorena pitanja i da je to velika igra koja mu omogućava da ostane na vlasti i dobije podršku i jedne i druge strane”, zaključuje profesor Univerziteta u Gracu.

18:20 VESIĆ: SNS POBEDIO I NA NOVOM BEOGRADU, ŠAPIĆEVA LISTA OSVOJILA MANDAT MANJE…

Zamenik gradonačelnika i član predsedništva SNS Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuk profilu da su naprednjaci pobedili i na Novom Beogradu, te da su osvojili vlast na svih 17 opština.

“Izborna lista ‘Aleksandar Vučić – Za našu decu’ pobedila je na izborima za Skupštinu opštine Novi Beograd. Upravo je završeno prebrojavanje glasačkih listića na Novom Beogradu pošto se na jednom biračkom mestu naknadno prebrojavao izborni materijal. Izborna lista ‘Aleksandar Vučić – Za našu decu’ dobila je podršku 32.339 birača odnosno 42,98 odsto osvojivši 23 mandata. Izborna lista Aleksandra Šapića osvojila je 32.286 glasova ili 42,91 odsto odnosno 22 mandata”, naveo je Vesić.

Prema njegovim navodima, u Skupštinu ulazi još i Socijalistička partija Srbije za koju je glasalo 5.629 birača odnosno 7,48 odsto osvojivši tako četiri mandata”.

18:10 MILANOVIĆ: IMAMO BROJKE, IMAMO PROBLEM KOSOVA KOJI TREBA REŠITI, OPSEDNUTOST TERITORIJAMA PREVAZIĐENA

Hrvatski predsednik Zoran Milanović koji je u poseti Crnoj Gori, izjavio je danas povodom pobede Srpske napredne stranke (SNS) na izborima u Srbiji da ostaje problem Kosova i poručio da je opsednutost teritorijama prevaziđena.

“Imamo brojke, rezultate, ali i velika očekivanja ljudi u Srbiji, imamo i problem Kosova koji treba rešiti i tu je po meni potreba da se konačno osveste ne samo verbalno, već stvarno da živimo u Evropi”, rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem danas na Cetinju.

Milanović je dodao da danas u Evropi ima malo onih koji fantaziraju o granicama od pre 100 godina i da je pitanje teritorija u tom smislu prevaziđeno.

“Malo ima onih koji fantaziraju o nekakvim granicama od pre 100 godina, plaču, zapomažu i leleču za teritorijama bez kojih su ostali i vide svoje granice do Crnog mora i Transilvanije, i neki do Drine u mojoj zemlji, ima i takvih pametnjakovića, neki u nekom trećem zvezdastom pravcu. Ali imate i 82 miliona Nemaca koji nakon toliko ratova žive na jednom malom prostoru za tako veliki broj ljudi i sjajni su i uspešni”, rekao je on.

Milanović je kazao da su opsesije teritorijama prevazidjene i da “nije ništa u krvi”.

“Tako da je to moja poruka ali je možda na krivu adresu i možda Vučić o tome razmišlja naprednije i evropskije od mene, pa se unapred izvinjavam”, rekao je Milanović.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je kazao da su rezultati izbora u Srbiji za njega kao građanina očekivani.

Đukanović je rekao da medijsku ofanzivu iz Srbije, kao i uvredljive poruke sa fudbalske utakmice Partizan-Crvena zvezda uvek doživljava na isti način jer se duže vreme provlače.

“Mislite na poruke ‘Milo lopove’, uvek sam ih doživljavao na isti način. Nacionalisti imaju pravo da me optužuju zato što im kradem iluziju, a iluzija je ‘Velika Srbija’. Nacionalisti me smatraju odgovornim za gubitak iluzije velike Srbije, kad im je Crna Gora izmakla stolicu 2006. Biće da su negde u pravu, to je moje krivično delo u produženom trajanju, što sam na braniku i što pomažem Crnoj Gori i regionu”, rekao je Đukanović.

18:05 SOCIJALITI I DEMOKRATA U EP: NOVI SAZIV SKUPŠTINE JE RUGANJE DEMOKRATIJI

Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP) ocenila je da novi saziv Skupštine Srbije predstavlja “ruganje demokratiji” i pozvala države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pristupnim pregovorima dok u Srbiji ne bude uspostavljen “dovoljan nivo demokratije”.

Potpredsednica te druge po snazi grupe u EP, Kati Piri rekla je da jučerašnji izbori u Srbiji “nisu bili reprezentativni” i navela da strahuje da neće sprečiti “dalju eroziju vladavine prava”, navodi se u saopštenju na sajtu S&D.

“Ovo ne bi trebalo da bude moguće u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. Pozivamo Evropsku komisiju koja vodi pregovore o pristupanju, da istinski analizira šta nije u redu i da izvuče zaključke”, kazala je Piri, potpredsednica S&D za spoljne poslove.

Ona je dodala da Brisel ne treba da otvara nova poglavlja sa Srbijom pre no što “veliki problemi sa stanjem demokratije u toj zemlji ne budu rešeni”.

“Minimum je da su potrebni slobodni mediji i raznoliki parlament u kojem je predstavljena opozicija. Šokiralo me je što komesar (EU za proširenje Oliver) Varheji u sinoćnoj izjavi nije rekao ni reč o ovim problemima, niti o zahtevu opozicije da izbori budu odloženi za kasniji termin”, navela je Piri.

Portparol S&D u Spoljnopolitičkom odboru EP Tonino Picula rekao je da će ta grupa održati bliske kontakte sa sestrinskim partijama u Srbiji koje su bojkotovale izbore, dodavši da oni “nikada nisu za bojkot i da smatraju da politička debata treba da bude u parlamentu”.

“Međutim, uz bojkot vodećih opozicionih partija i uz neuspeh bilo koje opozicione liste da udje u parlament, uprkos smanjenju cenzusa na tri odsto neposredno uoči izbora, parlament Srbije je izgubio ulogu zakonodavnog tela koje predstavlja celo srpsko društvo”, kazao je Picula.

On je naveo da je za sadašnje stanje u Srbiji “najvećim delom odgovorna Evropska narodna partija (EPP) koja je godinama štitila predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, dok je on okretao zemlju ka autokratiji”. Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) je pridružena članica EPP.

“Pozivamo EPP da konačno razmotri članstvo Vučićeve partije”, dodao je Picula.

Poslanica S&D Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, rekla je da posle jučerašnjih izbora “više nema parlamentarne opozicije” u Srbiji i ocenila da to “dovodi u pitanje legitimitet celokupnog rada novog parlamenta”.

“Nivo demokratije u Srbiji značajno je opao posle izbora, da ne govorimo o situaciji sa slobodom medija”, kazala je Fajon.

Ona je navela da je zbog pandemije koronavirusa poslata samo ograničena posmatračka misija OEBS i da EP nije mogao da pošalje sopstvenu.

“O domaćim posmatračima, izborne neregularnosti zabeležene su na pet odsto biračkih mesta, što je više od procenta neregularnosti na parlamentarnim izborima 2016. i predsedničkim 2017. godine”, dodala je Fajon.

Fajon je rekla da je odziv glasača bio znatno manji nego pre četiri godine i da je “ispod 50 odsto, uprkos pritiscima vlade” na građane da izađu na izbore.

“Kao jedna od posrednica u međupartijskom dijalogu poslanika parlamenta Srbije o izbornim uslovima, sa žaljenjem mogu da kažem da uprkos našim naporima, uslovi nisu bili dovoljni da glavni deo opozicije učestvuje na izborima. Moramo da nađemo nove metode da ih uključimo u novu rundu našeg međustranačkog dijaloga”, navela je Fajon.

Po do sada obradjenim podacima, na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji cenzus su prešle samo tri liste: koalicija oko SNS, savez Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, i lista SPAS Aleksandra Šapića. Koalicija oko SNS imaće u novom sazivu parlamenta dvotrećinsku većinu.

17:56 FORUM ZA BEZBEDNOST I DEMOKRATIJU: SRBIJI JE POTREBNA NOVA OPOZICIJA

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) saopštio je da su jučerašnji izbori pokazali svu dubinu političke, društvene i vrednosne krize kroz koju prolazi Srbija.

Oni su naveli da strahuju da će rezultat ovih izbora još više otežati napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji (EU) i dalji dijalog i pomak ka razrešenju, kako su naveli “pogubnog kosovskog statusa quo”, bez obzira na to što Srpska napredna stranka (SNS) sada ima apsolutnu moć da to ne dozvoli i da zaustavi dalji politicki i civilizacijski otklon od EU.

Kako su dodali, FBD posebno i sa žaljenjem ukazuje na katastrofalan rezultat evroatlanski opredeljenih političkih partija koje su učestvovale na ovim izborima.

“Za takav rezultat su odgovorni svi – i vlast koja je tolerisala ili čak i sama podsticala višegodisnju anti-evroatlansku medijsku kampanju i narative, i trpela strani uticaj u zemlji čiji je cilj da se Srbija udaljava od EU, i napokon i ne na poslednjem mestu i same te gubitničke partije jer su se kasno opredelile za učešće na izborima, a nisu pokazale ni sposobnost za osmišljeniju kampanju, ni medijski ni sadržajno, dok su svojom razjedinjenošću i iracionalnim individualnim rivalstvima miniminizirale i onako male šanse za ulazak u parlament”, navodi se u saopštenju.

FBD smatra da su Srbiji potrebni nova opozicija, sa novim liderima i novi početak, sa jasnim i konzistentnim vrednosnim konceptima, koji će ih jasnije razlikovati od onih od kojih su juče na izborima izgubili – bez obzira da li je te izbore bojkotovala ili učestvovala u njima.

“FBD ukazuje i očekuje da to bude dugoročan i sistematičan, a ne ishitren proces, pogotovo jer postojeća opozicija sada za to nema ni kredibiliteta, ni snage, ni kapaciteta, – osim nezadovoljstva i besa”, zaključuje se u saopštenju.

16:42 NEBOJŠA STEFANOVIĆ: SNS U BEOGRADU OSTVARILA NAJBOLJI POJEDINAČNI REZULTAT UPRKOS MANJOJ IZLAZNOSTI

Predsednik beogradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović ocenio je da je lista SNS na izborima u glavnom gradu ostvarila “najbolji pojedinačni rezultat uprkos manjoj izlaznosti”. 

Stefanović je u pisanoj izjavi izrazio zahvalnost građanima Beograda na, kako je naveo, “ogromnom i značajno većem broju glasova” za listu naprednjaka.

“Beograđani su juče na biračkim mestima doneli jasnu odluku da žele da nastave putem reformi i izgradnje Srbije čiji je garant lista ‘Aleksandar Vučić – Za našu decu’. Ukazali su nam poverenje, kako za vođenje Srbije, tako i gotovo svih beogradskih opština”, naveo je Stefanović a prenela Srpska napredna stranka. 

Pozivajući se na nezvanične rezultate, mediji su ranije preneli da je lista SNS osvojila većinu glasova u 16 beogradskih opština dok je neizvestan rezultat na Novom Beogradu gde je razlika između liste naprednjaka i liste dosadašnjeg predsednika te opštine Aleksandra Šapića, nekoliko stotina glasova. 

16:15 OEBS: IZBORI OBELEŽENI POLARIZACIJOM I BOJKOTOM OPOZICIJE

Šefica Specijalne misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ursula Gacek rekla je danas u Beogradu da su jučerašnji parlamentarni izbori u Srbiji obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije.

“Ovi izbori su obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije. Osim toga uloga predsednika države koji je i lider stranke bacila je senku na liniju između zvaničnih dužnosti i kampanje, što predstavlja kršenje obaveze da se poštuje podela između države i stranaka”, navela je Gacek na konferenciji za novinare na kojoj su posmatrači ODIHR predstavili ocene parlamentarnih izbora u Srbiji.

Zbog pandemije koronavirusa, kako je navela, veliki broj stranaka nije imao mitinge pa se kampanja prirodno preusmerila na tradicionalne medije i društvene mreže.

“Mi smo uočili da su najveće medijske kuće promovisale politiku vladajuće stranke. Neznatan broj medija koji su nudili alternativne stavove nije imao dovoljnu pokrivenost za formiranje protivteže”, navela je Šefica Specijalne misije ODIHR.

Ona je naglasila da je zbog pandemije posmatračka misija bila veoma mala i da je statistički uzorak premali kako bi se na osnovu toga doneo generalni zaključak.

“Zbog toga se naš rad ovde ne završava. U Beogradu ćemo ostati do kraja nedelje kako bismo pratili pritužbe građana i postizborni period”, dodala je ona.

Uočeno je da je prekršena izborna tišina u korist vladajuće partije, jer su zvali ljude da izađu na glasanje.

“Međutim, ova misija je mnogo šira od praćenja samo događaja na dan izbora. Bitan deo posla je da gledamo pravni okvir u kom se izbori održavaju. Međutim, ovde brojne naše preporuke i dalje nisu sprovedene, poput oblasti finansiranja, medija, izborne administracije, rešavanja sporova i sankcija za izborne prekršaje”, dodala je ona.

Napomenula je da zbog male misije ne može da donese zaključak o tome da li su izbori bili pošteni i slobodni, ali da neće reći da su to bili, jer “da možemo to da kažemo konferencija bi trajala jedan minut”.

15:30 FRANS PRES: OJAČAN POSLE POBEDE, VUČIĆ SPREMAN NA RAZGOVORE O KOSOVU

Ojačan posle pobede svoje stranke na parlamentarnim izborima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas počinje niz razgovora u cilju pokušaja oživljavanja dijaloga sa Kosovom, koji je zaustavljen više od godinu danas, prenosi danas agencija Frans pres.

Spor između Beograda i njegove bivše južne pokrajine jedan je od najosetljivijih evropskih teritorijalnih sukoba. Srbija odbija da prizna nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine posle krvavog rata krajem devedesetih.

Parlamentarni izbori u Srbiji učvrstili su dominaciju vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), tako da je sada Vučiću otvoren put da se bavi tim veoma osetljivim pitanjem, navodi AFP.

SNS je uz pomoć bojkota dela opozicije osvojila više od 62 odsto glasova, ispred socijalističkog partnera u odlazećoj vladinoj koaliciji, koji je dobio oko 10 odsto glasova.

Predsednik Srbije ima ispunjenu sednicu. Najpre će danas razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Vučić potom ide u Rusiju, koja je ključni saveznik o kosovskom pitanju, posle čega ide na sastanak sa kosovskim predstavnicima u Beloj kući.

Vučić je već upozorio da će predstojeći dani i nedelje biti “teški, posebno kada je reč o Kosovu”. Ipak je uverio da pitanje priznavanja Kosova neće biti na dnevnom redu u Vašingtonu.

Izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel izazvao je zabrinutost u Evropi, organizujući sastanak u Beloj kući i ostavljajući utisak da SAD žele da zaobidju evropske napore o rešavanju kosovskog pitanja.

Grenel je u intervjuu za kosovski Gazeta ekspres rekao da će glavna tema biti ekonomski odnosi. Negirao je i spekulacije da Tramp želi “sporazum na brzaka” kako bi poboljšao “diplomatski bilans” pred predsedničke izbore u SAD.

15:15 FAZ: SRBIJA KAO DA JE ODUSTALA OD EU INTEGRACIJA, ALI NE I OD EU INVESTICIJA

Izgleda da je Srbija pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića odustala od donedavno ključnog spoljnopolitičkog cilja – članstva u Evropskoj uniji i da sada važi ideologija očuvanja vlasti umesto vezivanja za Zapad, piše dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

“Srpska vlada u ekonomskom smislu gleda prema Zapadu, a u političkom prema Istoku. Od članstva u EU kao cilja je odustala pošto i tako nije realan, a uz to bi mogao da ugrozi i njen projekat trajnog očuvanja vlasti. Tako bi mogle da se sažmu ocene mnogih politikologa, diplomata i ambasadora o stanju  toj balkanskoj zemlji”, piše FAZ.

List u komentaru objavljenom na dan parlamentarnih izbora u Srbiji, piše da je ishod tih izbora bio poznat i mnogo pre zatvaranja birališta.

“Tome doprinosi i okolnost da je deo opozicije bojkotovao izbore uz obrazloženje da ne postoje uslovi. Ukazuje se da vlastodršci kontrolišu veći deo medija i da državne institucije i resurse zloupotrebljavaju za svoju pobedu”, piše list.

FAZ, međutim, dodaje da to upotpunjava i činjenica da “spska opozicija zbog razjedinjenosti i nedostatka ličnih kvaliteta odaje sliku jada i bede”.

“Neki, kao na primer bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, pokušavaju da se takmiče sa Vučićem u tome ko je veći srpski nacionalista, dok u slučaju drugih obećanje o borbi protiv korupcije ne uspeva da uveri birače, pošto i sami važe za korumpirane”, piše dnevnik.

Prema pisanju nemačkog lista, da se stav Srbije prema EU poslednjih godina promenio svedoči i odnos Beograda prema američkom predsedniku.

“Ne samo na ekstremno desnim srpskim portalima komentariše se da bi ponovni izbor Donalda Trampa bio nešto najbolje što bi Srbiji moglo da se dogodi. Kada je Tramp prošle godine svog tadašnjeg ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela imenovao za posebnog izaslanika za ‘mirovne  pregovore’ Srbije i Kosova, od 1904. godine svim vlastima lojalan dnevnik Politika trijumfalno je pisao da je Grenel trn u oku EU”, piše FAZ.

Ipak, dnevnik ukazuje da hlađenje odnosa Beograda prema Zapadu ima veze i sa tim da je spremnost mnogih država EU da prime nove članice samo još “deklarativne prirode” i da proces proširenja Unije jedva da uživa kredibilitet čak i kod proevropske elite na Zapadom Balkanu.  

 A u slučaju Srbije, dodaje FAZ, “politička orijentacija prema Istoku, uz istovremenu otvorenost za zapadne investicije, ima i drugi razlog.”

“Istinske reforme, pre svega u pravosudju, mogle bi da ugroze sistem vlasti u Beogradu. Kada bi u Srbiji postojale zaista nezavisna tela za istragu korupcije na najvišem nivou, kao što su pod pritiskom EU stvorena u susednoj Rumuniji, neke od vodećih članova vlade čekala bi vrlo tmurna budućnost. Ali takvih tela nema i zato nemaju čega da se plaše”, konstatu FAZ.

15:03 STAMATOVIĆEVA “ZDRAVA SRBIJA” UBEDLJIVO POBEDILA U ČAJETINI

Udrava Srbija (ZS) saopštila je danas da je postigla veliki uspeh na lokalnim izborima u Srbiji, a da je najubedljiviji rezultat ostvarila u opštini Čajetina gde je osvojila 61 odsto glasova birača, odnosno 2,5 puta više glasova od liste Srpske napredne stranke (SNS).

U saopštenju se navodi da je na izborima u Čajetini, posle koalicije Zdrave Srbije koju čine još DSS i PUPS, oko 26 odsto glasova dobila naprednjačka lista,  SPS je dobio pet, a koalicija oko POКS četiri odsto podrške gradjana.

“Osim u Čajetini, Zdrava Srbija je ostvarila odličan rezultat na lokalnim izborima u Užicu, gde je druga partija sa osvojenih 22 odsto glasova, što je veliki izborni uspeh, ako se zna da je ZS Milana Stamatovića prvi put učestvovala na užičkim izborima i da je na te izbore izašla samostalno”, navodi se u saopštenju.

14:50 U TOPOLI POBEDILA LISTA DRAGANA JOVANOVIĆA, SNS DRUGI

Na lokalnim izborima u Topoli, lista “Dragan Jovanović-Pomozimo Draganu-Zdravo da pobedi-Bolja Srbija”, osvojila je 36,05 odsto, odnosno 3.950 glasova.

Prema podacima Opštinske izborne komisije koje prenosi portal Toppres, na drugom mestu je sa 32,89 odsto podrške lista “Aleksandar Vučić. Za našu decu” sa osvojena 3.604 glasa.

Lista “Novi ljudi za bolju Topolu–Mirko Jevtić Znamo se” je na trećem mestu sa 15,47 odsto ili 1.695 glasova.

Lista “Ivica Dačić-SPS, JS-Dragan Marković Palma”, ima 9,25 odsto ili 1.014 glasova.

Lista POKS-a ima 433 glasa, odnosno 3,95 odsto, a najmanje lista “Nova Srbija” – 261 glas ili 2,38 odsto.

14:30 RIK NA 70,57 BIRČAKIH MESTA: IZLAZNOST 50,32 ODSTO

Prema podacima Republičke izborne komisije na osnovu 70,57 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 64,07 odsto obrađenog biračkog tela, izlaznost na izborima u nedelju bila je 50,32 odsto upisanih birača. Prema podacima RIK-a, na izborima je glasalo 2.122.773 birača. Raspored snaga u parlamentu ostao je isti kao i na osnovu jučerašnjih preliminarnih podataka – cenzus su prešle liste oko SNS, SPS i SPAS.

RIK je na konferenciji za medije saopštio da je u biračke spiskove upisano 4.218.385 birača, a da je glasalo 2.122.773, odnosno 50,32 odsto upisanih birača.

Kada je u pitanju raspored u parlamentu posle održanih izbora, najviše glasova je osvojila lista “Aleksandar Vučić – za našu decu” – 61,59 odsto glasova (191 mandat). Sledi koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa 10,37 odsto osvojenih glasova (32 mandata).

Cenzus je prešla i koalcija oko SPAS-a I Aleksandra Šapića koja je osvojila 3,64 odsto glasova (11 mandata).

U parlament ulaze i stranke i liste nacionalnih manjina, Savez vojvođanskih Mađara (10 mandata), lista Muamera Zukorlića (2 mandata), lista Sulejmana Ugljanina (2 mandata), koalicija albanskih partija (2 mandata).

13:15 POLITIKO: KOMOTNA POBEDA VUČIĆA PRED PUT U VAŠINGTON

Aleksandar Vučić je postigao još jednu očekivanu pobedu na parlamentarnim izborima dok se sprema za putovanje u Vašington krajem ove nedelje, radi pregovora s liderom Kosova, čemu će domaćin biti Bela kuća, piše danas list Politiko.

Vladajuća Srpska napredna stranka, kako navode, ostvarila je veliku pobedu na prvim izborima u Evropi nakon relaksacija mera uvedenih zbog korona virusa.

Politiko ocenjuje da je i srpska opozicija odbranila svoj stav da bojkotuje izbore jer je izlaznost bila oko 49 odsto, što je oko sedam manje nego na izborima 2016. godine

12:58 CRTA: BEZ NEPRAVILNOSTI, IZLAZNOST BI BILA MANJA

Ovi izbori bili su najgori od svih koje je CRTA posmatrala od 2016. godine, na njima je zabeleženo duplo više nepravilnosti i incidenata nego četiri godine ranije i minimalno su ispunjavali demokratske standarde, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA, koja je bila posmatrač na izborima.

Prema podacima ove organizacije, nepravilnosti su bile usmerene na podizanje izlaznosti i bez njih bi izlaznost bila manja za oko četiri procenta poena, odnosno oko 45 odsto.

12:47

12:26 TAČI: UJEDINJENJE ALBANACA SE ISPLATILO

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je ujedinjenje Albanaca u Preševskoj dolini dalo rezultat na izborima za Skupštinu Srbije.

Tači je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da će u Skupštini Srbije biti više poslanika koji će glasati za prava Albanaca.

“Ujedinjenje Albanaca u Preševskoj dolini se isplatilo. Koordinacija političkih akcija uvek daje rezultate i Albanska demokratska alternativa je dobar primer koji treba da slede naši sunarodnici gde god da žive”, ocenio je Tači.

12:22 UBEDLJIVA POBEDA KOALICIJE SPS-JS U JAGODINI

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma izjavio je danas da pobeda Srpske napredne stranke (SNS) na parlamentarnim izborima “znači nastavak političke i ekonomske stabilnosti u Srbiji”, kao i da je zadovoljan rezultatima koalicije na republičkim izborima sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) koja je osvojila 32 poslanička mesta umesto 29 koliko ih je imala na prethodnim izborima, saopšteno je iz JS.

On je rekao i da je na lokalnim izborima u Jagodini koalicija SPS-JS osvojila 70 odsto glasova, ili 17 od 21 odborničkog mandata, da je još jedna lista dobila dva odbornička mandata, a dve liste po jedan mandat u Skupštini Jagodine.

“Mogu da konstatujem da je ovo stvarno veliki rezultat imajući u vidu da i nije bila neka kampanja zbog korone. Želim da kažem da je Jedinstvena Srbija izašla u dosta opština sama na lokalne izbore i da je ostvarila dobre rezultate. U Bačkom Petrovcu 35 odsto, Niškoj banji 12,26, u Leskovcu devet odsto, Vranju 8,5, Dimitrovgradu sedam odsto, Vranjskoj banji, Svrljigu, Žablju po 3,5 odsto. U devet gradova smo sami prešli cenzus”, rekao je Marković.

12:00 RASIM LJAJIĆ U NOVOM PAZARU DOBIO GOTOVO DUPLO VIŠE GLASOVA OD ZUKORLIĆA

Na lokalnim izborima u Novom Pazaru lista “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” osvojila je 18.653 glasa, odnosno 21 odbornički mandat, prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije i Radnog tela za praćenje izbora.

Kako je preneo radio Sto plus, za listu “Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja” glasalo je 9.742 birača, što je 11 odborničkih mandata, dok će lista “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” imati devet odbornika u Skupštini grada, sa osvojenih 7.716 glasova.

Lista “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu” osvojila je šest odborničkih mesta, odnosno 5.317 glasova.

11:15 “BLUMBERG” O VUČIĆEVOJ POBEDI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodio je svoju Srpsku naprednu stranku (SNS) do ubedljive pobede na izborima i obezbedio ogromnu većinu u zemlji koja je u središtu borbe za uticaj medju globalnim silama, ocenio je Blumberg.

Osnažen bojkotom opozicionih lidera, dok je na izlaznost uticao i strah od korona virusa, rezultat izbora je dovoljan da Vučićeva SNS može bez ometanja da menja zakone u parlamentu, ukazuje Blumberg i ističe da Vučićeva partija ima snažniju većinu u parlamentu od vladajućih stranka širom Evrope, osim u Rusiji i Belorusiji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Pobeda će Vučiću omogućiti da pojača političku dominaciju u zemlji koja je počela kada se transformisao od vatrenog nacionaliste u proevropskog premijera 2014, dok će, kako navodi Blumberg, vlada dobiti novi mandat da rešava teška pitanja od oporavka privrede posle korona virusa do popravljanja odnosa s Kosovom i kretanja nesigurnim putem ka članstvu u EU.

10:54 JUTKA PORAŽEN NA LOKALNIM IZBORIMA U BRUSU

Naprednjaci su odneli ubedljivu pobedu u Brusu, sa osvojenih 16 od ukupno 29 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini, dok je izborna lista “Za moderan Brus”, koju je predvodio bivši predsednik te opštine Milutin Jeličić Jutka, osvojila sedam mandata, javila je danas TV N1.

U lokalnu skupštinu u Brusu ušli su i socijalisti sa tri mandata, PUPS sa jednim i GG “Za Brus” sa dva mandata.

Kako se navodi, izborni dan u Brusu obeležilo je pojavljivanje Milutina Jeličića Jutke na biračkom mestu u toj opštini, koji je prošle nedelje izbegao privodjenje u Osnovni sud u Kruševcu, nakon što je odbio da se pojavi na sudjenju za seksualno uznemiravanje.

10:45 ORBAN ČESTITAO VUČIĆU

Premijer Mađarske Viktor Orban čestitao je pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji predsedniku Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

“Čestitke, Aleksandre! Čestitke, SNS!”, napisao je Orban na svom Instagram profilu. Vučić mu je zahvalio takođe putem Instagrama.

10:40 IZLAZNOST U NIŠU 44 ODSTO, 58 ODSTO GLASALO ZA SNS

Prema podacima GIK-a na izbore za odbornike Skupštine grada Niša izašlo je 100.416 birača, što predstavlja izlaznost od 44,48 odsto.

Najviše glasova u Nišu (58,05 odsto) osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, dok je na drugom mestu koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa osvojenih 8,43 odsto glasova, pokazuju rezultati sa 172 od 176 biračkih mesta koje je obradila Gradska izborna komisija (GIK).

10:12 U ĆUPRIJI SNS OSVOJIO VIŠE OD 78 ODSTO GLASOVA

Lista “Aleksandar Vučić – za našu decu” na izborima za odbornike Skupštine opštine Ćuprija, prema zvaničnim rezultatima opštinske izborne komisije, osvojila je 9.398 glasova, odnosno dobila je podršku 78,24 odsto birača koji su glasali.

To znači da će Srpska napredna stranka u novom sazivu lokalnog parlamenta imati 30 odbornika od ukupno 37, saopšteno je danas iz ćuprijske opštine.

Na osnovu izbornog materijala primljenog od biračkih odbora, Izborna komisija opštine Ćuprija utvrdila je da je na jučerašnje izbore izašlo 13.074 birača, što u procentima iznosi 44,74 odsto.

09:56 JANJIĆ: ČISTA POBEDA SNS, JEDNOPARTIJSKI PARLAMENT

Urednik agencije Beta Dragan Janjić izjavio je u Novom danu na TV N1 da je rezultat održanih izbora očekivan, a da su iznenađenje veća izlaznost od očekivane, kao i “ulazak samo tri stranke u parlament”.

Ocenio je da će parlament biti “jednopartijski”, kao i da se potvrdilo da “prosečan građanin u našoj zemlji glasa na osnovu onoga što vidi u ‘mejnstrim’ medijima”.

09:38 VEROLJUB STEVANOVIĆ ČESTITAO POBEDU SNS-u U KRAGUJEVCU

Bivši gradonačelnik Kragujevca i nosilac lokalne liste “Svi na ovu stranu” Veroljub Stevanović čestitao je pobedu Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i ocenio je da predstoji “period borbe”.

“Sve što smo mi napisali, garantovali da ćemo da uradimo, jednostavno bilo je izvodljivo i vrlo dobro osmišljeno. Videćemo kako će sada sve da izgleda. Mi i dalje ostajemo u toj borbi, za neki drugi Kragujevac, za nešto bolji Kragujevac, kakav je bio”, rekao je Stevanović, a prenosi portal InfoKG.

Prema preliminarnim rezultatima izbornog štaba “Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu”, lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” osvojila je više od 40 odsto glasova birača u Kragujevcu, dok je lista “Svi na ovu stranu” osvojila oko 20 odsto.

09:05 SNS OSVOJIO 13 MANDATA VIŠE OD PAUNOVIĆA

Prema prvim podacima Opštinske izborne komisije, najviše glasova na lokalnim izborima u Paraćinu osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” – 45,05 odsto, odnosno 28 mandata.

Sledi je lista koju predstavlja aktuelni gradonačelnik Paraćina “Saša Paunović – Sigurno napred” sa 24,2 odsto osvojenih glasova, što je 15 mandata.

On je na svom Fejsbuk nalogu objavio precizne rezultate na svim izbornim mestima.

Po tome se vidi da je Srpska napredna stranka osvojila mnogo veći broj glasova od njegove izborne liste.

08:40 IPSOS: NIJE BILO OČEKIVANO DA PSG NE PREĐE CENZUS

Predstavnik Ipsos stratedžik marketinga Predrag Kurčubić izjavio je danas da se na osnovu istraživanja pred izbore procenjivalo da će Srpska napredna stranka (SNS) osvojiti oko 60 odsto podrške birača, ali da je za njega “ono što nije potpuno očekivano” to što Pokret slobodnih građana (PSG) po dosadašnjim prebrojanim glasovima nije prešao cenzus.

Kurčubić je za RTS rekao da je “bila dilema da li će PSG preći cenzus, ali da se videlo da je sigurnost (njihovih) glasova dosta niska, kao i sigurnost (glasova) ostalih opozicionih partija” koje su učestvovale na izborima.

08:20 OBAVLJENA IZBORNA DEZINFEKCIJA

Beogradski vrtići u kojima se glasalo detaljno su dezinfikovani tokom noći, spremni i bezbedni za dolazak dece, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

“Roditelji nemaju razloga za brigu, bezbednost dece je gradu Beogradu apsolutno prioritet. Ekipe Zavoda za biocide ovaj posao završiće do jutra, tako da će svi vrtići biti spremni i bezbedni za prijem mališana i redovno funkcionisanje”, rekao je Radojičić koji je sinoć obišao vrtić “Tesla” na Novom Beogradu.

Za izbore je u Beogradu korišćeno 11 vrtića.

08:00 ŠABAČKA NEPOZNANICA

Rezultati sa lokalnih izbora u Šapcu još uvek nisu zvanično objavljeni a oprečne informacije stižu sa različitih strana.

Tako SNS tvrdi da je odneo pobedu u tom gradu, dok ljudi na društvenim mrežama pišu da “Šabac nije pao”.

Spekuliše se da su tri najveće liste prešle cenzus i ulaze u gradsku skupštinu.

To su liste: “Aleksandar Vučić-Za našu decu”, Šsabac je naš” Nebojše Zelenovića i “Novi tim za Šabac” – Jelena Milošević. U većini seoskih mesnih zajednica SNS je odnela pobedu.

JOŠ UVEK SE BROJE GLASOVI SA KiM – Rezultati će biti objavljeni danas u toku dana.

NAPREDNJACI UBEDLJIVI I NA VRAČARU – Često se govorilo i pisalo o “opozicionim bastionima” i o tome da Stari grad i Vračar “ne smeju pasti” ali se, izgleda, upravo to dogodilo.

U Starom gradu je na izbore izašlo 26 odsto ljudi a SNS je došao do 46 odsto glasova.

Na Vračaru je pobeda još ubedljivija.

RADIKALI PRIZNALI PORAZ: BIO JE TO JEDINI CILJ VLASTI – Generalni sekretar Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović izjavio je noćas da SRS nije prešla cenzus na parlamentarnim izborima održanim u nedelju u Srbiji, i za to okrivio vladajuću Srpsku naprednu stranku.

On je rekao da su naprednjaci “uspeli da spuste SRS ispod cenzusnog praga”.

“To je bio jedini plan predstavnika vlasti, da po svaku cenu SRS izbaci iz parlamenta, jer smo u prethodnom periodu pokazali da smo bili jedina jaka opoziciona stranka naprednjačkom režimu”, rekao je Damjanović a preneo B 92.Dodao je da postoje mesta u kojima je SRS prešla cenzus na lokalnim izborima. 

“APSOLUTNA POBEDA” – To je zaključak gotovo svih dnevnih novina u Srbiji dan posle izbora.

11 KOMENTARA

 1. Ovi Evropski zeleni se bas razmahali pa kazu:”Grupa Zeleni-EFA u Evropskom parlamentu ocenila je danas da je davno pre parlamentarnih izbora u Srbiji bilo jasno da izbori ne ispunjavaju “osnovne demokratske strandarde” Dok im je glavni vodja imao punu njihovu podrsku za bombardovanje Srbije i uzletanje “Milosrtnih andjela” koji su sejali otrov, radijaciju i bombe po srebiji, tada im e to bila VISOKA DEMOKRATIJA, samo se necasni ljudi ne stide svojih nedela.

 2. Hvala Bogu više ne određuju beograđani Srbiji vlast, već Srbija bira.Konačno je skinula okove.

 3. Na Cukarici je prosecna izlaznost bila oko 1/3 upisanih biraca. Od toga je 1/2 polovina glasala za SNS. Sto znaci da SNS vlada glasovima 1/6 upisanih biraca (polovina od trecine) !!

  • Šta to znači , nisu izašli ljudi, to je njihovo pravo, onda nećemo ni da imamo vlast.Nema pravo onaj ko nije izašao da kuka.Prosto da je izlaznost 99% SNS ne bi pobedio?Da li?A ko bi onda pobedio?

 4. Iz prve ruke i sa više biračkih mesta na Čukarici:
  na “urbanom delu” (Banovo i ostala “brda”) izlaznost je pri kraju glasanja bila max 1/3 od upisanog broja birača. Broj onih koji su glasali za “naprednjake” je oko 1/2 od izašlih na glasanje što znači da oni imaju većinu zahvaljući glasovima samo 1/6 (polovina od trećine) upisanih birača !!

  • Znaci da su SNS i Vucica ustolicili oni koji nisu izasli na izbore.
   Izlaznost na izbore u mnogim zemljama zapada je oko 30%, ljudi su postali pasivni, sve se vrti oko istih ljudi, politika lopovluk korupcija, nije to samo u Srbiji.
   Zato su skoro sve zemlje demokratskog bloka donele zakone po kojima je je nebitno koji procenat gradjana izlazi na izbore, pobede oni koji osvoje naj vise glasova.
   Danas oni koji ne izlaze ustvari odlucuju ko ce da vlada.
   Stranke 30 godina ne nude nista novo sem sto izlaze sa novim koalicijama i novim imenima stranke.

 5. U svoj ovoj nesreći koja je snašla Srbiju, ima jedna sreća! Neće biti Radikala u Skupštini Srbije! Nema Radikala ljudi! I u još mnogim mestima!

  • Narodna poslovica kaže: “Što mačka okoto to lovi miševe.”
   Isto tako: “Vuk dlaku menja, ali ćud ne menja”.
   Radikali vladaju – kud ćeš veće zlo.

 6. Definitivno je doslo vreme za beg iz Srbije.. Zivot prolazi, nema se vremena.. Uskoro ce i viza i zbogom zauvek

  • Put pod noge mrzitelju i pametnjakoviću.
   Samo bi bilo pošteno da ovoj državi vratiš makar dio koji si od rođenja iskoristio.
   Jadnici.

  • SSSS = Samo Seoba Srbina Spasava.
   Ja sam tako mislio 1972. god. i otisao u Nemacku, gde i danas, 70-ogodisnjak, srecno i zadovoljno zivim.

   Tesko je samo dok ne naucis jezik. Ja se nikad nisam pokajao.
   Dolazio sam redovno u Srbiju, ali se nikad se ne bih vratio da stalno zivim u Srbiji.
   Nista nema vecu vrednost nego pravna i sredjena zemlja.

Comments are closed.