Uzbunjivač iz Krušika privremeno udaljen sa posla

1
Foto: BIRN

Uzbunjivač Aleksandar Obradović, zaposlen u fabrici namenske industrije Krušik Valjevo, koji je medijima prosledio dokumenta koja ukazuju na moguću korupciju u tom preduzeću, dobio je rešenje o privremenom udaljenju sa posla, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u holding korporaciji Krušik Valjevo.

“Zaposlenom Aleksandru Obradoviću nije izrečena nikakva disciplinska mera, već je u skladu sa važećim propisima doneto rešenje o privremenom udaljavanju sa posla”, rečeno je u Krušiku u odgovoru na pitanje RSE.

Dodaje se da ta mera traje praktično od kada se Obradović nalazi u pritvoru.

“Za vreme trajanja mere udaljenja sa posla Obradović će primati naknadu u visini jedne četvrtine zarade, u skladu sa zakonom. Ova mera će trajati dokle god se Obradović nalazi u kućnom pritvoru”, kažu u holding koncernu Krušik.

Advokat Vladimir Gajić, pravni zastupnik Obradovića za RSE kaže da rešenje o privremenom udaljavanju Obradovića sa posla nije doneto nezakonito.

“Obradović je 7. oktobra 2019. u vreme dok se još nalazio u Centralnom zatvoru u Beogradu, dobio rešenje o privremenom udaljavanju s posla. Holding korporacija Krušik je donela rešenje kojim se on privremeno udaljava s posla, oni na to imaju pravo po Zakonu o radu. To je na neki način i zaštita zaposlenog, jer ukoliko se ne bi pojavio tri dana na poslu, mogao bi da dobije otkaz”, pojašnjava Gajić i dodaje da je ono što zabrinjava to što Obradović u kućnom pritvoru može ostati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi.

“To može biti tri dana, a može biti i pet godina”, kaže Gajić.

Aleksandar Obradović se od 14. oktobra odlukom Višeg suda u Beogradu nalazi u kućnom pritvoru. Prethodno je boravio u Centralnom zatvoru u Beogradu nakon što je 18. septembra uhapšen na svom radnom mestu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne.

1 KOMENTAR

  1. Zabrinjavajuće je stanje svesti i morala u tužilaštvu, sudstvu i policiji u Valjevu. Profesionalizam je zamenjen konformizmom. Ono, narodno,- veži konja gde gazda kaže. Zapadna Srbija nije poklekla ni za vreme dahija a kamo li od grupe dobro izučenih bezbednjaka. Neprijatno je živeti u sredini gde je zakon i pravosudje u rukama ljudi koji se bave kriminalom, korupcijom i kleveta a. Neprijatno je živeti mediju biznismenima koji su preponaši u preskakanje zakonskih obaveza. Valjevci su odvažni i hrabri ljudi, zavedeni manipulacijama i verujem da će se dozvati pameti i stati na put ovoj kriminalnoj i moralnoj eroziji. Obradoviću, uz tebe sam. Cenim tvoju odvažnost i hrabrost. Istraj do pobede.

Comments are closed.