Uzbunjivač iz “Krušika” ostaje u kućnom pritvoru: Tužilac odbio predlog odbrane

1
Foto: BIRN

Postupajući tužilac za visokotehnološki kriminal nije se saglasio sa predlogom branioca radnika “Krušika” Aleksandra Obradovića za ukidanje mere zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (kućnog pritvora), rečeno je za N1 u Višem sudu u Beogradu.

U sudu objašnjavaju i da ova mera može da traje dok za to postoji potreba, a da se njena opravdanost preispitije na svaka tri meseca, za razliku od pritvora kada se redovna kontrola vrši na svakih 30 dana.

Podsećaju da je rešenjem sudije od 20. septembra, Obradoviću određena mera zabrane napuštanja stana, koja može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vreme izdržavanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi.

Ova odluka je, navode u sudu, potvrđena rešenjem krivičnog vanpretresnog veća ovog suda 14. oktobra.

U sudu objašnjavaju i da nisu obavezani da odlučuju o predlogu branioca za ukidanje mere kućnog pritvora.

Branilac Aleksadra Obradovića, Vladimir Gajić, izjavio je za N1 da bez obzira što sud nije dužan da odluči o predlogu odbrane, to ne znači da mu je zabranjeno da odlučuje, baš kao što odbrana ima pravo da u svakom trenutku postavi predlog za ukidanje mere zabrane napuštanja stana.

“Ovo saopštenje Višeg suda u Beogradu, kao i činjenica da su Apelacioni sud u Beogradu i Vanraspravno krivično veće Višeg suda u Beogradu tek nakon skoro dve nedelje od izjavljene žalbe protiv odluke o pritvoru odlučivali istoga dana, samo govori u prilog sumnjama da pravosudnim organima diriguje izvršna vlast”, navodi Gajić.

Podsetimo, Obradović je 18. septembra 2019. godine uhapšen na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao Branko Stefanović – otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, po povlašćenim cenama kupovala oružje iz Krušika.

1 KOMENTAR

  1. Bojm se da mi, obični ljudi, na kraju, nećemo smeti ni čitati o ovakvim stvarima!
    Mislim da je sistem u čitavom svetu, postavljen malo nakrivo; problematika je veoma složena i ne može se objasniti u dve rečenice.

Comments are closed.