Uzbunjivač iz “Krušika”: “Ništa nisam slagao, ništa nisam ukrao. Samo sam hteo da istina izađe na videlo…”

4
Foto: Google Maps

“Ništa nisam sakrio, ništa slagao, ništa nisam ukrao, samo sam želeo da istina o poslovanju Krušika izađe na videlo”, poručio je uzbunjivač iz “Krušika” Aleksandar Obradović, pošto je posle pritiska javnosti pušten iz zatvora i vraćen u kućni pritvor u Valjevo.

“Tačno je, sve sam rekao tužiocu. Nemam šta da krijem. Ništa nisam sakrio, ništa slagao, ništa nisam ukrao. Samo sam želeo da istina o poslovanju Krušika izađe na videlo“, rekao je Obradović za BIRN po izlasku iz Centralnog zatvora.

Iako Aleksandar Obradović priznaje šta je radio, on kaže da nije počinio bilo kakvo krivično delo.

“Ništa nisam slagao niti falsifikovao. Ovo su činjenice – i to samo deo činjenica – o poslovanju Krušika. Tvrdim da je u pitanju sistematsko isisavanje novca od strane države iz ove firme. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije“, kaže Obradović.

Njega je 18. septembra u pola tri popodne desetak policajaca hapsilo.

“Došli su na moje radno mesto, to su bili ljudi iz BIA, neka ekipa koja je ne znam šta očekivala. Mislili su da ja radim za neku službu, da ja uzimam novac. Prvi put imam kontakt sa policijom, prvi put imam to iskustvo, to je bio taj početni šok“, objasnio je on.

Kako je naveo, pripadnici BIA su u prvih 15 do 20 minuta bio malo grublji, dok ga nisu preuzeli nadležni iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

“To su sve mladi ljudi. Preuzeli su me i sa njima sam bio sve dok me nisu odveli u stanicu policije u ulici 29. novembra u Beogradu. Stvarno ne mogu da kažem ni jednu lošu reč za te ljude“.

Kaže da ne može da se požali ni na komandire u Centralnom zatvoru i policiju uopšte.

“Što se tiče policije bio bih nečovek kada bih rekao bilo šta loše. Osim te početne demonstracije sile – dva džipa, dva audija, četiri automobila, možda je to bilo preterano. Ko zna šta su oni očekivali u tom trenutku“.

Obradović je uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao otac ministra policije Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupovala naoružanje iz Krušika. Vest o hapšenju je objavio nedeljnik NIN.

Obradović kaže da je to što je isplivalo, samo jedno poglavlje o zbivanjima u Krušiku, a ima “još mnogo toga što bi valjalo ispričati”.

“Ovo što se dešava u Krušiku, ne dešava se samo u Krušiku, nego se dešava i u ostalim fabrikama namenske industrije. Ne znam samo da li iko ima hrabrosti i želje da to iznese“, rekao je on.


4 KOMENTARA

  1. То је суштина сваке власти у Србији, да се накраду. И нико од њих, министара, предсецнице и председника, наравно, не седи ту где седи, за плату. Како ових, тако и оних до њих, а који би сада, из истог разлога да их замене.

  2. Baš interesantno za tužilaštvo; pa kako bi drugačije uzeo dokumenta?
    Svi smo bili za Snoudena, a vidi sad!
    Pitam se, šta će nama uzbunjivač?!

Comments are closed.