Uzalud smo se radovali, Tročanji je otišao pre nego što je došao

Jedna od poslednjih Tročanjijevih odluka bila je omogućavanje političkog azila bivšem premijeru Severne Makedonije Nikoli Gruevskom

0
Foto: Profimedia

Ministar pravde Mađarske Laslo Tročanji nije dobio podršku za izbor na mesto evropskog komesara za proširenje i susedstvo, ali će svakako Budimpešta biti centar za integracije Srbije i zemalja Zapadnog Balkana u EU. Umesto Tročanjija koji nije dobio podršku evropskih parlamentaraca, kandidat za novog komesara biće Oliver Varhelji, dosadašnji ambasador Mađarske u EU.

Iako je u prvim najavama, pre nego što je Tročanji odbijen za mesto komesara, u srpskom političkom vrhu vladala neka vrsta oduševljenja, jer je ministar pravde Mađarske zagovarao agendu proširenja posebno Srbije, sada se ne očekuje promena takve politike Mađarske. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ćemo “svi zajedno moći da vidimo da će nam prijateljske veze premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Vučića i sve što je predsednik uradio u prošlosti za te dobre veze dati dobar rezultat”.

Ova zemlja je postala poznata po podršci brzog puta Srbije prema EU, ne obazirući se na izveštaje o urušavanju vladavine prava i demokratije u regionu. List Danas je primetio da je Mađarska ispala iz kategorije “slobodnih zemalja” na indeksu o slobodi u svetu koji sastavlja Fridom haus, kao i da je evropski parlament prošle godine glasao da pokrene sankcije prema Mađarskoj zbog kršenja ključnih vrednosti EU — vladavine prava, nezavisnosti sudstva i slobode izražavanja. Osim toga, članstvo Orbanove partije Fides u Evropskoj narodnoj partiji je od proleća suspendovano do daljeg.

Tročanji je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana tokom veoma kontroverzne reforme sudstva koja je kritikovana zbog ograničavanja ovlašćenja pravosuđa. U toj vladi podržavao je postavljanje žičane ograde na granici sa Srbijom u jeku migrantske krize kazavši da je to dalo pozitivne rezultate. U vreme njegovog mandata usvojen je zakon koji zabranjuje nevladinim organizacijama da pomažu izbeglicama i ograničava akademske slobode. Jedna od poslednjih njegovih kontroverznih odluka bila je omogućavanje političkog azila bivšem premijeru Severne Makedonije Nikoli Gruevskom.

Za komesara za proširenje zvanično nije izabran zbog sukoba interesa, odnosno zbog advokatske kancelarije koju je osnovao pre nego što je postao ministar pravde, a za koju je rekao da odavno nema veze s njom, već samo nosi njegovo ime. Premijer Orban kazao je da je Tročanji “miniran” zbog nepokolebljivog stava prema izbeglicama tokom migrantske krize.