Uz sertifikat i obuku brzo do posla za zavarivače

  0
  Foto: Vojislav Gelevski

  U okviru aktivnosti podsticanja zapošljavanja Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, završena je obuka za 20 zavarivača bravara koji, nakon dobijanja sertifikata, imaju mogućnost zaposlenja u nekoliko kompanija u Kovinu, Smederevu i Pančevu.

  Obuka je realizovana u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, koji sprovodi GIZ. Obuke za poznatog poslodavca za zanimanje bravar zavarivač i zavarivač, do sada je završilo 40 osoba. Svi polaznici su na kraju obuke dobili međunarodno priznate sertifikate.  

  „Na osnovu znanja i sertifikata stečenog tokom ove obuke najveći broj kandidata zaposliće se u kompaniji Statik d.o.o. iz Kovina, u kojoj je obuka održana. Interesovanje za zaposlenje obučenih kandidata iskazalo je i još nekoliko kompanija iz gradova iz kojih dolaze polaznici obuke. Ova zanimanja su inače deficitarna u Srbiji i stečeni sertifikat pruža mogućnost brzog zaposlenja,“ kaže Slađana Radisavljević Milutinović, direktor centra za obuku „Goša Weld Team“(GWT), koji je realizovao ovu obuku.

  “Naši inženjeri su sve vreme pratili rad na obuci i dali pozitivne komentare na obučenost polaznika. Nakon obavljenih intervjua sa svim zainteresovanim za zaposlenje u našoj firmi, predstavićemo im uslove zaposlenja i zaposliti nekoliko kandidata,” potvrđuje Vesna Kostić, menadžer ljudskih resursa u kompaniji Statik d.o.o.

  Obuka za zanimanja zavarivač i zavarivač bravar traje 22 dana, obavlja se prema pravilima Međunarodnog institita za zavarivanje, a sastoji se od teorijskog dela usklađenog sa stepenom obrazovanja polaznika i praktičnog rada. Tokom obuke pažnja se posvećuje i socijalno-psihološkoj podršci polaznicima i jačanju njihovog samopouzdanja, sa ciljem da uz stečene kvalifikacije dovede do njihove brže intergracije u društvo.

  “Završio sam osnovnu školu i drugi stepen obrazovanja za pekara, ali nikad nisam radio u toj struci. Radio sam razne druge poslove, najčešće nekvalifikovane, na građevini. Od povratka iz Nemačke u januaru 2020, nisam uspeo da nađem posao. Moja porodica, žena, dvoje dece i ja, trenutno živimo od socijalne pomoći i dečijih dodataka. Ova obuka mi mnogo znači, jer sam već dobio ponudu za posao, a meni je najvažnije da mogu da izdržavam svoju podoricu,” kaže Igor Živanović (34) iz Smederevske Palanke, koji je svakog dana ustajao u četiri ujutu da bi stigao na obuku u Kovinu.

  Foto: Vojislav Gelevski

  “Dve godine sam radio kao zavarivač bez kvalifikacija, ali se pokazalo se da je veoma važno da imaš sertifikat. Posebno kada si Rom. Ipak, ova obuka mi nije važna samo zbog toga, nego i zato što sam dosta toga naučio,” kaže David Nedeljkov (23) iz naselja Deliblat u Opštini Kovin. “Imam dvoje male dece, a žena i ja živimo sa mojom majkom i bratom. Brat radi pa ćemo kada se i ja zaposlim moći da pristojno izdržavamo našu porodicu,” dodaje David.

  Foto: Vojislav Gelevski

  U okviru aktivnosti podsticanja zapošljavanja, projekat Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji organizuje niz obuka za zanimanja tražena na tržištu rada i zanimanja koja omogućavaju započinjanje sopstvenog posla, poput obuka za zavarivače i zavarivače bravare, rukovaoce građevinskim mašinama, kuvare, manikire, pedikire, frizere, rad od kuće uz znanje engleskog i nemačkog jezika…Pored toga projekat pruža podršku programima školovanja za odrasle  i startapovima povratnika i povratnica po programu o readmisiji.