“Uz Amfilohijev blagoslov prvi put krštena transrodna osoba u Crnoj Gori”

0
Foto: Profimedia

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici obavljeno je prvo krštenje trans osobe i to “uz blagoslov mitropolita Amfilohija”, tvrde iz LGBT foruma.

Predsednica te organizacije Bojana Jokić rekla je da je u pitanju njen prijatelj, koji još uvek nije u potpunosti završio proces tranzicije.

“Veoma sam srećna i ponosna jer se moj dragi prijatelj Vuk krstio. Mitropolija crnogorsko primorska, uz blagoslov mitropolita Amfilohija, pokazala mu je raširene ruke. Vuku u krštenici stoji ime koje je sam izabrao, a ne ono koje mu je dodeljeno rođenjem”, rekla je Jokić.

Vuk se krstio u crnogorskoj narodnoj nošnji, a Jokić tvrdi da u Crnoj Gori postoji problem zbog kog se transrodnim osobama ne potvrđuje identitet i po nekoliko godina, prenosi Mondo.

“Država insistira da se kompletiraju sve faze prilagođavanja pola rodu. A krucijalna u poimanju pola jeste donja operacija”, tvrdi Jokić.

Ona je istakla da je Mitropolija napravila neverovatno progresivan korak prihvatanja i potvrde identiteta često najugroženijih među nama i da je “spremna za zagrljaj za svu svoju decu”.