Uvrede, pretnje ratom i Trampove “izjave ljubavi” Kim Džong Unu: Nova Vudvordova knjiga o prepiskama dvojice lidera

0
Foto Profimedia

Lider Severne Koreje Kim Džong Un ocenio je svoje odnose sa američkim predsednikom Donaldom Trampom kao “film fantastike”, naveli su danas izdavači knjige koja će biti objavljena u septembru, a koja govori o Trampu i prepisci dvojice lidera.

Odnosi Tramp-Kim u centru su diplomatije Vašingtona i Pjongjanga, a pune su uvrede, pretnje o ratu a i Trampove “izjave ljubavi” prema lideru Severne Koreje.

Poznati američki istraživački novinar Bob Vudvord napisao je knjigu koristeći 25 do sada neobjavljenih pisama dvojice lidera, navela je američka izdavačka kuća Sajmon end Šuster.

Kim u prepisci svoje odnose opisuje “kao film fantastike”, naveli su izdavači knjige “Rage” (Bes) koja treba da bude objavljena 15. septembra. Knjiga je nastavak dela iz 2018. godine pod naslovom “Strah, Tramp u Beloj kući”.

Tramp i Kim su se dva puta sastali, a prvi put na istorijskom samitu u junu 2018. godine u Singapuru. Međutim, pregovori o denuklearizaciji Severne Koreje nisu napredovali i čak su u zastoju od narednog neuspelog samita u februaru 2019. godine u Hanoju.

Ali to nije sprečilo američkog predsednika da hvali svoje odnose sa Kimom, čak i da kaže da su “zaljubili”.

“Pisao mi je lepa pisma, divna pisma. Zaljubili smo se”, naveo je američki predsednik u septembru 2018. godine.

Vudvord je jedan od dvojice američkih novinara čija su otkrića o skandalu Votergejt primorala tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona (Richard Nixon) da podnese ostavku.

Tramp je u nekoliko navrata pokušao da diskredituje prvu Vudvordovu knjigu rekavši da je to delo “smejurija” i “prevara”.

Međutim, Tramp je u januaru rekao da je sa Vudvordom razgovarao o pisanju druge knjige i dodao da je on “veoma, veoma dobar novinar”.

(Beta)