Uvodi se policijski čas za Novu godinu da bi se sprečio doček na otvorenom: Vanredne epidemiološke mere u Poljskoj tokom praznika

0
BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia

(Beta) – Poljska uvodi vanredno policijski sat u novogodišnjoj noći od 19.00 do 6.00 ujutru da spreči dočeke na otvorenom, a od 28. decembra do 17. januara, za vreme raspusta, i takozvani nacionalni karantin kada na kućnim zabavama ne sme da se okupi više od petoro ljudi pored porodice domaćina.

“Iskreno da kažem, srce mi krvari kada morao da donosimo odluke o daljim restrikcijama, ali uvodimo ih jer smo sigurni da bi nas kašnjenje koštalo mnogo, mnogo više od gubitaka zbog tih restrikcija”, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki u intervjuu koji danas objavljuje provladin nedeljnik Gazeta polska.

Moravjecki je objasnio da se restrikcije uvode i zbog priprema masovnog vakcinisanja Poljaka protiv koronavirusa krajem januara i početkom februara, i zato što i dalje realno u januaru i februaru preti treći talas pandemije kovid-19.

“Povod je takođe sve niža osetljivost prilično brojnih grupa i nepoštovanje sanitarnih mera”, rekao je Moravjecki, a za to optužio ulične proteste stotina hiljada Poljakinja krajem oktobra i tokom novembra zbog presude Ustavnog suda da ubuduće ne mogu da veštački prekinu trudnoću ukoliko je teško oštećen ili oboleo plod, već da takvu bebu moraju da rode.

Ionako jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu pooštren je od 22. oktobra tako da Poljakinje trudnoću legalno smeju da prekinu samo ako je ona plod krivičnog dela, silovanja ili incesta ili ukoliko je ugroženo zdravlje ili život trudnice, što je izazvalo veliko ogorčenje i masovne proteste bez obzira na sanitarne mere koje zabranjuju okupljanja većeg broja ljudi.

Kao nastavak tih protesta uprkos policijskom satu u Varšavi se spremaju za protestni novogodišnji doček ispred kuće lidera vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda i vicepremijera odgovornog za bezbednost Jaroslava Kačinjskog.

Novogodišnji doček kod Kačinjskog je spontana manifestacija koja nama Poljacima garantuje nezaboravnu novogodišnju noć. Organizatori su obezbedili osvetljenje – rotaciona policijska svetla, spontano lomljenje ruku, mlaćenje pendrecima, a za najistrajnije porcija biber spreja gratis, pozivaju na Fejsbuku Poljake da se pred početak policijskog časa okupe na doček ispred kuće Kačinjskog.

Na društvenim mrežama organizatori su objavili i video pozivnicu sa slikama najbrutalnijih scena rasterivanja demonstranata tokom jesenjih protesta zbog pooštravanja zakona o abortusu.

Poljski ombudsman Adam Bodnar upozorio je uoči objavljivanja uredbe poljske vlade da vlasti prema poljskom Ustavu ne smeju pukom uredbom, a ni zakonima o zaštiti stanovništva u vreme epidemije da uvode policijski sat i zabranjuju građanima da izlaze iz kuća.

Prema oceni Bodnara i stručnjaka za ustavno pravo, uredba o zabrani kretanja protivustavna je i nelegalna s tim da je ombudsman pozvao da Poljaci ipak sada ne krše policijski sat, već da uredba bude ukinuta kasnije sudskim putem.

U Poljskoj je u ponedeljak u testovima otkriveno 7.192 novozaraženih, čime je ukupan broj od početka pandemije dostigao 1,2 milion zaraženih od 38 miliona stanovnika koliko ima Poljska, a u ponedeljak je preminulo 309 kovid-19 pacijenata čime je ukupni broj žrtava pandemije u Poljskoj dostigao 25.738, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Premijer Mateuš Moravjecki naglasio je u intervjuu za Gazetu polsku da iako je sada epidemiološka situacija povoljnija nego u jesen da je drugi talas epidemije počinjao sa nekoliko stotina novozaraženih dnevno, a kulminirao na skoro 30.000 dnevno.

“A danas ne počinjemo od nekoliko stotina, nego od 10.000 do 12.000. Ako pođemo od toga da bi treći talas pandemije doveo da se priraštaj poveća pet puta, to bi značilo da imamo 50.000 bolesnih svakog dana. To bi značilo kolaps našeg zdravstvenog sistema. Mere ne uvodimo da nekoga maltretiramo ili što nam se hoće, već zato da nas sve spasimo pred tragedijom”, rekao je Moravjecki.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500