“Uvek sam sebe posmatrao kao srpskog trenera koji radi u Americi. Daleko od toga da sebe smatram NBA trenerom…”: Kokoškov na prvoj konferenciji u Beogradu

0
Profimedia

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov rekao je danas da je najvažnije da se njegova ekipa u narednih par dana definiše, odnosno da prvo sazna “ko je ona”, a da je za predstojeće utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo pozvao igrače koji imaju dobre sezone.

“Hteo bih da zahvalim KSS, predsedniku Daniloviću na ukazanoj časti i poverenju, na tome što mi je data mogućnost da vodim nacionalni tim. To je san svakog trenera i ovo je poseban momenat u mom trenerskom životu”, rekao je Kokoškov na prvoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Kokoškov je posebno zahvalio Dušanu Ivkoviću koji je, kako je naveo, “bitno uticao da do tog dogovora dođe”, kao i Sakramento Kingsima i Vladu Divcu.

“Ne znam i ne mogu da obećam stvari koje ne možemo da predvidimo. Kao tim kontorlišemo našu pripremu, hemiju, organizaciju. Lepota sporta je da se svi nadaju. I ostali timovi će se pripremati, želeće da pobede i nećemo pobediti samim tim što se pojavimo”, dodao je on.

Novinare je zanimalo i kako novi selektor gleda na košarku, s obzirom na to da je već dugo u NBA ligi.

“Ja sam 20 godina u NBA, ali sam 12 godina bio selektor u FIBA takmičenjima, pre toga sam dve godine bio pomoćnik Željku Obradoviću, nikad nisam otišao iz evropske košarke. Uvek sam sebe posmatrao kao srpskog trenera koji radi u Americi. Daleko od toga da sebe smatram NBA trenerom”, rekao je Kokoškov.

Kokoškov je prošle nedelje saopštio spisak za utakmice protiv Finske i Gruzije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

“Bazirali smo se na igračima koji imaju dobre sezone, koji su na najvišoj tački svoje karije, ali imamo i par beba. Možda nisu najboljih 14, ali će jednog dana nositi reprezentaciju”, rekao je Kokoškov.

“Fokusiran sam na nas, da kroz ova dva-tri instant treninga prvo saznamo ko smo mi”, kazao je Kokoškov.

Novinare je posebno zanimalo da prokomentariše to što su na spisku Novica Veličković i Marko Simonović.

“To su igrači koji imaju definisane uloge u svojim klubovima. Znamo šta Novica donosi. Ne znam detalje, šta je bilo, što nije igrao… Kad te nacionalna selekcija pozove… Oberučke je prihvatio poziv. Ono što radi u svom klubu treba da radi i ovde”, rekao je Kokoškov.

“Simonović je ostavio lep trag u nacionalnoj selekciji proteklih godina, to što je najavio odlazak zaista ne menja to da je njegov entuzijazam i želju da bude sa nama. Hvala mu što je ovde”, naveo je selektor.

Stručni štab novog selektora činiće Dejan Milojević, Vladimir Jovanović, Jovica Antonić i Bogdan Karajčić.

Novinare je zanimalo da li je razgovarao sa trenerom Denvera Majkom Melounom na o nacionalnom timu.

“S naše strane smo uradili sve da budemo profesionalni, transparentni… Uradili smo apsolutno sve da mu poželimo dobrodošlicu i ta dobrodošlica i dalje postoji. On je eminentan trener, ako je voljan da bude tu – to je u redu, ali nećemo bazirati tim ni na Igoru, ni na Majku Melounu, nego na igračima”, zaključio je Kokoškov.

Dobrodošlicu novom selektoru poželeo je reprezentativac Miroslav Raduljica.

“Mi igrači ćemo uraditi sve da to upoznavanje učinimo lakšim i bržim. Ponovo su pred nama kvalifikacije, ponovo taj čudni sistem, možda i najčudniji do sada. Zajedno sa Igorom i Savezom verujem da će biti jako dobro”, naveo je Raduljica.

Košarkaši Srbije u utorak putuju za Finsku gde ih u četvrtak očekuje meč protiv te selekcije, a potom će u nedelju dočekati Gruziju u kvalifikacijama za Evropsko  prvenstvo 2021. godine.

(Beta)