“Uvek je u tim domaćim filmovima bio neki bradati student iz Beograda…”: O studentima, konzervativnosti i vakcinaciji

0

Uvek je bio neki student. Već sam izlapeo, ali jeste, uvek je u tim domaćim filmovima bio neki bradati student iz Beograda. U onim filmovima sa Batom Stojkovićem ili drugim glumcem koji tumači lik nekog običnog čoveka iz Srbije i bradati student kao slika buntovne mladosti i otpora. To je 1968. sa studentskim demonstracijama koje su zapalile svet, pa i Beograd naravno. Odatle potiče taj bradati student u filmovima. 

Postoji priča, a ona je bila i u pozorišnoj predstavi “Vrat od stakla”, da su demonstracije studenata 1968. u Beogradu počele jer je neko u Studentskom gradu odlučio da na manifestaciju “Pesma leta” pusti samo brigadire, a ne i studente. Nastala je gužva, stigla je policija, počele su da lete kamenice, policija je intervenisala i, što kažu, ostalo je legenda. Naravno da prekaljenim šezdesetosmaškim prvoborcima nije bilo od interesa da se revolucija opravda željom studenata da slušaju letnje hitove jer ne počinje revolucija zabranom lakih nota, ali ipak taj muzički deo ostaje u istoriji revolucije, od tada pa do prošle nedelje kada studenti slušaju (bez maski) Elitne odrede i Sinana Sakića.

Onda se od 1968. dugo spavalo, pa je došlo do onih režiranih manevara iz Studentskog grada kada studenti pešače u podršci Slobodanu Miloševiću. A potom svetle godine studenata. Prvo plišana revolucija na postdevetomartovskom protestu kod Česme. Tih godina se nije moglo bez studenata. I naravno najburnije – one studentske šetnje tokom protesta 1996/97. koje su iznedrile veliku pobedu i pokret Otpor.

Ovih dana i pitanje “Da li su studenti postali konzervativni?” jer su igrali antivaksersko kolo uz pesmu “Neće Gara da primi vakcinu” u jednom beogradskom podzemnom prolazu, pa nedeljna žurka bez maski u Studenjaku, i pre neki dan nedolazak niti jednog studenta na vakcinaciju u Kragujevcu. Ili je mladost uvek u kontri pa sada to radi protiv maski od četiri sloja i vakcinisanja? 

Neko će reći i da Holandija gori od tih antilokdaun protesta i da zapravo današnja mladost nema ideologiju i da je ugušena u konformizmu. Da se više protestovalo zbog zaključavanja nego kad su hapsili Asanža. Neko će reći: u Evropi ilegalni rejvovi a ovde studentsko kolo u podzemnom prolazu. Neko će reći: i jedno i drugo je muzika, samo što tamo mladi nemaju otpor da im neko zabije tu iglu i da ih vakciniše. Reći će i da je možda teško generalizovati stvari. Nisu svi studenti isti. 

Nije više lako stvoriti sliku prosečnog studenta kao u vreme onog bradatog fakultetlije iz Beograda kojim se plaši Bata Stojković. A i taj bradonja je bez problema primio vakcinu 1972, kao i taj prosečni građanin “Bata Stojković”.