“Utrčao je u plamen bez razmišljanja. On je heroj”: Francuski sveštenik Furnije spasao je relikvije iz Notr Dama

Sveštenik koji je spasao Sveti Hristov Sakrament i Hristovu krunu, preživeo je zasedu u Avganistanu i bio je "na usluzi" francuskom narodu tokom terorističkih napada

0
Foto: Tanjug/AP

Požar u Notr Damu privukao je veliku pažnju javnosti, a kako to obično biva u takvim situacijama, nemili događaji iznedrili su svog heroja.

Sveštenik Žan Mark Furnije pokazao je hrabrost kada je vatra počela da bukti i zajedno sa vatrogascima ušao u katedralu.

On je uspeo da spase dve najznačajnije relikvije iz Notr Dama: Sveti Hristov Sakrament i Hristovu krunu.

“Sveštenik je apsolutni heroj. Nije pokazao ni trunku straha, ušao je u buktinju i išao pravo ka relikvijama”, rekao je jedan od vatrogasaca.

Telegraf piše da je Furnije i 2015. godine, nakon masakra tokom kojeg je stradalo 89 ljudi, bio “na usluzi francuskom narodu u bolu”, kao podrška ranjenima i porodicama ubijenih.

Da mu to nije prvi put da se suočava sa oružanim napadima, potvrđuje svedočenje njegovih kolega iz Avganistana, gde je bio u mirovnoj misiji. Furnije je te 2004. godine preživeo zasedu u kojo je ubijeno deset vojnika.

Požar u Notr Damu, sreća je u nesreći, nije ošteti bakarne skulpture 12 Hristovih učenika i četvorice jevanđelista, jer su one u procesu rekonstrukcije sklonjene. Neke značajne slike ugrožene su zbog dima i vode kojima su bile izložene.