Ustoličenje mitropolita Joanikija 5. septembra u Cetinjskom manastiru, gradonačelnik traži da ne bude na Cetinju

0
Screenshot/YouTube/TV Hram

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, prenela je podgorička Pobjeda.

Kako se navodi, u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvišim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva piše da će po završetku ustoličenja biti održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira.

Mediji su ranije javili da će ustoličenje mitropolita SPC Joanikija biti 4. septembra, ali je to ipak datum kada je predviđen dolazak patrijarha SPC Porfirija u Podgoricu.

„Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija“, navodi se u pozivnici u koju je Pobjeda imala uvid i precizira da liturgija počinje u devet sati u Cetinjskom manastiru.

Patrijarh Porfirije u Crnu Goru dolazi dan ranije, 4. septembra, a svečani doček predviđen je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde će u 18 časova biti održana doksologija i velika večernja služba, posle čega će biti priređen svečani koktel u kripti Hrama.

Sabor SPC 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog. On dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mesto ostalo upražnjeno poslie smrti mitropolita Amfilohija.

Pobjeda je navela da zbog sve izraženijih protesta i najave okupljanja građana na dan za kada je planirano ustoličenje mitropoita, operativni štab kojim rukovodi direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) intenzivno razmatra sve mogućnosti da obezbedi nesmetano odvijanje ceremonije na Cetinju.

Zbog najavljenog okupljanja građana, crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja, ali i činjenice da se, kako navodi Pobjeda, ogroman broj Cetinjana oštro protivi, u operativnom štabu kojim rukovodi direktor ANB Dejan Vukšić razmatraju načine organizacije ceremonije.

Jedan od problema je i prevoz iz Podgorice do Cetinja, jer se strahuje da će na nekoliko mesta nezadovoljni građani blokirati put. Zato se razmatra i plan B: da se mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije i još nekoliko zvanica, koji će dan pre toga biti u Podgorici, prebace na Cetinje – helikopterom.

Odluka o načinu organizacije, tvrde izvori Pobjede, držaće se u tajnosti do poslednjeg trenutka.

Gradonačelnik Cetinja od ambasada traži pomoć da ustoličenje Joanikija ne bude na Cetinju 

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan uputio je pismo ambasadorima u Crnoj Gori u kojem je zatražio da apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dela crnogorske javnosti da ustoličenje mitropolita Joanikija ne bude održano na Cetinju, već u nekom drugom mestu u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika, Kašćelan je u pismu ambasadorima ukazao na kompleksnost društveno-političke situacije u zemlji i na porast tenzija usled najavljenog ustoličenja.

“Uvažavam verska prava i slobode svih gradjana, ali verujem da očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet”, napisao je Kašćelan, navodeći da čin ustoličenja ne bi trebalo da bude na Cetinju već da se za to odabere neko drugo mesto u Crnoj Gori.

On je dodaoda je kao prvi čovek grada zabrinut trenutnim razvojem situacije i da je u obavezi da učini sve što je u njegovoj moći da se eventualne neželjene posledice spreče.

Kašćelan je naveo da posebnu odgovornost u ovom delikatnom trenutku imaju nosioci vlasti na svim nivoima te da je sa najviših državnih adresa neprihvatljiva naklonost prema bilo kojoj verskoj ili etničkoj zajednici, a da je uskraćivanje gradjanima da misle i osećaju drugačije apsolutno nedopustivo.