Ustavni sud BiH: „Obaveza nošenja zaštitnih maski kršenje ljudskih prava…“

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je doneo odluku da mere ograničenog kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava.

„U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih štabova ministarstava zdravstva“, stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Još se navodi da odluka Kriznog štaba Ministarstava zdravstva Federacije BiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava, s obzirom na to da je „izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti“.

Mera zabrane kretanja od 23.00 do pet sati ujutro uvedena je u Federaciji BiH 10. novembra usled porasta broja novozaraženih koronavirusom.

Tada je doneta i odluka obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Posle donešenja ovih mera pojedini sarajevski advokati uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH, tražeći da se preispitaju donete mere, kao i da se do konačne odluke ukinu mere Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Oni su odluke Kriznog štaba Federacije BiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski ocenili kao „mešanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava“.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500