“Ustaša ima ulicu u Beogradu”. Ipak neće imati: Menja se ime Ulice Emila Perške po hitnoj proceduri

4
Foto gnkdinamo.hr

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda saopštila je da će naziv ulice Emila Perške biti promenjen po hitnoj proceduri, a novo ime ulici u Železniku biće dato na narednoj sednici Skupštine grada, prenosi N1.

U saopštenju Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica se navodi da je predlog naziva ulice po Emilu Perški razmatran i usvojen iz Rezervnog fonda predloga naziva ulica i trgova, koji svaka komisija preuzima od prethodnih komisija, a u kome nema podataka o podnosiocu inicijative. 

Ta ulica je nosila ime narodnog heroja Stjepana Filipovića, čija se fotografija, snimljena u trenutku vešanja, nalazi u holu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Umesto narodnog heroja, ulicu je dobio Emil Perška, koji je bio fudbalski reprezentativac Jugoslavije u trećoj deceniji prošlog veka, ali se ispostavilo i da je tokom Drugog svetskog rata bio zvaničnik ustaškog režima u NDH. 

Pod naslovom “Ustaša ima ulicu u Beogradu” zagrebački Jutarnji list pisao je o tome da je “nedavno službeno objavljeno da je nekadašnja Ulica Stevana (Stjepana) Filipovića promenila naziv u Ulica Emila Perške” i da se u obrazloženju odluke navodi da je “Perška bio profesionalac, zvezda jugoslovenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”.

4 KOMENTARA

  1. Proveriti ko sve radi u tim komisijama koje donose ovako važne odluke. Ja kada sam video nije mi bilo dobro. Sramota za moju zemlju da je polupismeni svet izigrava! (Youtube.com Igrokaz Andrea Radulović). Gospode Bože pomozi Srbiji da izađe iz ove agonije!

  2. Od pogresno napisanih imena, pa do pogresnih ljudi, ova Komisija stalno pravi gafove. Sada , sa ovim ustasom su nas obrukali .pPa Hrvati se smeju. A kome je smetao S.Filipovic? Vsljevo kradi njegov spomenik, poznat po simbolicnom izrazu slobode i hrabrosti.
    Nekada je u toj Komisiji, napr.bio Jovan Cirilov. A sada ocigledno totalne neznalice .

  3. Nije to nista. Ministarstvo odbrane Srbije je svojim Pravilnikom o stambenom zbrinjavanju, sve stanove bivse JNA u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, prakticno dodelila ustasama, balijama i balistima, tako da jedna ulica nista ne znaci.

Comments are closed.