Uspon i pad SZO: Gde je nestao autoritet brižne majke čovečanstva – Čitajte u Nedeljniku

0
Profimedia

U trenutku najvećeg broja obolelih i preminulih od kovida-19 u svetu i s neizvesnošću pred dolaskom jesenje borbe s koronavirusom, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da ne raspolaže s dovoljno sredstava i da je primila svega 10 odsto novca koji joj je potreban. “Samo za vakcine biće potrebno više od 100 milijardi dolara”, rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

To je, između ostalog, direktna posledica povlačenja SAD – najvećeg finansijera – iz SZO, ali i nepoverenja koje svet ima prema ovoj organizaciji.

Otkako je počela kriza, Gebrejesus je više puta optuživan da je mek prema Kini, da je ta zemlja “iskoristila SZO da svet dovede u zabludu”, a da je SZO “ili saučesnik ili opasno nesposobna”. Trampovih napada ima bezbroj, Tajvan s pravom optužuje da je SZO ignorisala rana upozorenja sopstvenih stručnjaka na lokalu, ali i te zemlje o pojavi virusa još u decembru i ranim pozivima na oprez, a Australija stalno zahteva hitnu istragu o odgovornosti SZO i blagonaklonosti prema Kini, koja je očigledno podbacila.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. AVGUSTA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

Na poklon svim čitaocima Njujork tajms na srpskom