“Uskoro prvi u Evropi po vakcinaciji, sutra stiže 150.000 doza Astra-Zeneke…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za hrvatski RTL da će Srbija uskoro biti prva u Evropi po vakcinaciji, dok je po broju onih koji su primili obe doze već prva, i dodao da će sutra na beogradskom aerodromu sačekati prvih 150.000 doza vakcine “Astra-Zeneke”.

Na pitanje kako je Srbija postigla da bude druga u Evropi, Vučić je podsetio da je Srbija vrlo rano krenula u nabavku, već od avgusta ili septembra prošle godine, i da je to bila svakodnevna borba.

“Ništa s neba ne pada”, rekao je Vučić za RTL, u prvom intervjuu za hrvatske medije posle posete Hrvatskoj 2018. godine, prenosi RTS.

Kako je rekao, imao je mnogo razgovora sa predsednikom Kine, sa kojim je prvi put u istoriji razgovarao telefonom, kao i da je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kada je “stalo” sa ruskim vakcinama. On je tada reagovao, pa je Srbija dobila 50.000, pa još 50.000 doza.

On je naglasio da “nije razočaran u EU, jer Srbija nijednu vakcinu još nije dobila iz Kovaks programa, već to ima veze sa celim bogatim svetom”.

“Nisam razočaran u EU, nije se desilo ništa što nismo očekivali. EU je najbolje mesto za život, nešto čemu Srbija teži, ali sam dovoljno mator i iskusan da znam šta, od koga, gde i kada možete da očekujete”, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija uskoro biti prva u Evropi, ispred Velike Britanije u vakcinaciji, dok je po broju onih koji su primili obe doze već prva.

Na pitanje koju će vakcinu on izabrati, Vučić je rekao da će da sačeka da se što više građana vakciniše.

“Ana Brnabić se vakcinisala da bi pokazala koliko je to važno. Mislim da su sve vakcine dobre, a već sam rekao da bih uzeo kinesku, jer je pravljena tradicionalnim metodama, iako razvija slabija antitela u početku, koja vremenom porastu”, rekao je Vučić.