Usamljeni pacijenti ugroženiji su tokom oporavka

0
Foto: Profimedia

Pacijenti koji su bili u bolnici zbog srčanih problema izloženi su većem riziku od smrtnog ishoda u roku od godinu dana nakon izlaska iz bolnice, ako žive sami ili se osećaju usamljeno, pokazali su rezultati danske studije objavljeni u časopisu Heart.

Socijalna izolacija odavno se povezuje s lošijim zdravstvenim ishodom i kraćim životnim vekom, posebno kod starijih osoba koje boluju od složenih hroničnih problema, kao što su srčane bolesti.

Ali, naučnici kažu da nije u potpunosti jasno da li povezanost između usamljenosti i dužine životnog veka zavisi od vrste srčanih problema.

Studija je pokazala verovatnoću smrtnog ishoda među ženama koje su odgovorile da se osećaju usamljeno skoro tri puta više u predstojećoj godini u odnosu na one koje su odgovorile da se ne osećaju usamljeno. Verovatnoća od smrtnog ishoda u pomenutom razdoblju među usamljenim muškarcima bila je više nego dvostruko veća.

“Naučnici su otkrili snažnu povezanost između usamljenosti i smrtnog ishoda među pacijentima i pacijenticama s dijagnozom bolesti srca tokom jednogodišnjeg perioda posle izlaska iz bolnice”, podaci su koje je u časopisu Heart iznela En Vinjard Kristensen iz Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu, prenosi N1.

Pacijenti koji su odgovorili da se osećaju usamljeno skoro tri puta češće bili su teskobni i u nekom obliku depresivnog stanja, a i kvaliteta života bio im je znatno lošiji nego kod onih koji su odgovorili da se ne osećaju usamljeno. Posle godinu dana se pokazalo da je usamljenost povezana sa znatno lošijim fizičkim zdravljem pacijenata. Prethodne studije su pokazale da su žene društvenije od muškaraca, pa razdvajanje, razvod ili smrt partnera više šteti muškarcima, kažu danski naučnici.