USAID, domaćin regionalne konferencije o informacionim tehnologijama u poljoprivredi

    0

    U sredu, 19. avgusta 2020, regionalni USAID-ov Projekat za ekonomski razvoj, upravljanje i rast preduzeća u saradnji sa USAID-ovim Projektom za konkurentnu privredu iz Srbije, je organizovao regionalnu onlajn konferenciju o upotrebi digitalnih, informacionih tehnologija i inovacija (ICT) u poljoprivredi. Na događaju, koji je okupio više od 80 učesnika iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, govorilo se o primeni ICT inovacija u regionalnoj poljoprivredi i njihovom uticaju na dalji razvoj.

    Iako je poljoprivreda tradicionalno sektor koji sporo reaguje na primenu inovacija i digitalnih tehnologija, nekoliko tržišnih lidera iz regiona prednjači u promenama u cilju optimizacije proizvodnje i veće regionalne i međunarodne konkurentnosti. To su uspešne kompanije iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije – Ag Futura, Delta Agrar, Avital Agro i druge. Oni su predstavili trenutno stanje na polju digitalizacije u proizvodnji voća i povrća u zemljama Zapadnog Balkana, proces digitalizacije poljoprivrednih gazdinstava, sisteme integracija različitih podataka i procesa, prednosti primene preciznih tehnologija u poljoprivredi, itd.

    Učesnici konferencije su se složili da zemlje jugozapadnog Balkana imaju kvalitetne tradicionalne proizvođače voća i povrća, ali su njihovi posedi veoma usitnjeni, a nivo tehnologija i digitalizacije uglavnom nizak. U takvoj situaciji oni otežano pristupaju glavnim lancima distribucije voća i povrća na zapadnim tržištima. ICT rešenja koje su liderske firme počele da primenjuju, vode ka konsolidaciji sektora i udruživanju većeg broja manjih proizvođača, a korišćenjem savremenih softvera postiže se sledljivost i bezbednost lanca snabdevanja hranom, na čemu insistiraju inostrani kupci. Takođe je zaključak da korišćenje precizne poljoprivrede koju omogućavaju savremene mašine, dronovi, i GIS/GPS tehnologije, postaju sve dostupnije i na manjim farmama, čime se optimizuju procesi proizvodnje i dolazi do ušteda, očuvanja životne sredine i veće konkurentnosti proizvođača.

    Očekivanja učesnika konferencije su da će današnji susret poslužiti kao osnov za veće regionalno povezivanje i za pokretanje poslovnih aktivnosti, gde bi se pružaoci i korisnici usluga susretali i razgovarali o potencijalnoj saradnji.