Izbori u Austriji: Kako će skandal sa Štraheom uticati na rezultata Sebastijana Kurca

0
Foto: Profimedia, Printscreen Youtube

Građani Austrije glasaće sutra na parlamentarnim izborima od kojih se očekuje da okončaju političku krizu posle korupcionaškog skandala koji je doveo do pada koalicione vlade tadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca.

Kurcova konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) važi za favorita na sutrašnjim izborima, ali za sada nije jasno da li će se on opredeliti da obnovi koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO), zbog koje je pala njegova vlada, ili će potražiti nove partnere, preneo je B92.

Od prolećne drame i pada vlade OVP i FPO zemljom s 8,8 miliona ljudi upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

Izbori će biti i test da li se nacionalistička FPO oporavila od skandala zbog kojeg je s njenog čela posle 14 godina otišao vicekancelar Kurcove vlade Hajnc-Kristijan Štrahe.

Štrahe je podneo ostavku posle objavljivanja video snimka s Ibice na kojem se vidi kako on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju. Zbog “afere Ibica” Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom FPO, posle čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepoverenje kancelaru.

Četiri meseca kasnije, ankete daju veliku prednost Kurcovoj OVP, stranci desnog centra, dok se FPO bori za drugo mesto sa Socijaldemokratskom partijom Austrije (SPO).