“Uprkos probijanju svih rokova, pregovori Londona i Brisela se nastavljaju…”

0
(Beta/Aaron Chown/Pool via AP)

“Pregovori Londona i Brisela se nastavljaju”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon razgovora sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, a prenosi BBC.

Fon der Lajen je istakla da je telefonski razgovor s britanskim premijerom bio dug, ali koristan.

“Uprkos umoru nakon skoro godinu dana razgovora i uprkos probijanju svih rokova, zajedno smo zaključili da je trenutno jedino odgovorno da nastavimo dalje”, istakla predsednica EK.

Ursula fon der Lajen je u svom vanrednom obraćanju iz Brisela, naglasila da su EU i Velika Britanija zajedno dale mandat svojim pregovaračima da nastave pregovore i vide da li je moguće doći do dogovora i u “ovom kasnom trenutku”.

U Briselu su u toku pregovori o glavnim nerešenim pitanjima budućih odnosa EU i Velike Britanije, a predvode ih Mišel Barnije i Dejvid Frost.

Merkel: Svaka prilika za dogovor dobrodošla

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da treba učiniti sve da se postigne trgovinski sporazum između Evropske unije i Britanije.

“Svaka prilika za postizanje dogovora je izuzetno dobrodošla”, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Berlinu, preneo je Rojters.

Velika Britanija istupila je iz EU 1. januara, ali je neformalni član do 31. decembra, kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom kojeg je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500