Uprkos blagim merama, u Švedskoj sada jedna zaražena osoba zarazi prosečno manje od jedne osobe: “To znači da će se epidemija postepeno smanjiti…”

3
Beta/AP

Švedski reprodukcijski faktor koronavirusa je ispod 1, što je znak da je epidemija u toj državi pod kontrolom usprkos fleksibilnijem pristupu vlasti restriktivnim merama u poređenju s drugim evropskim državama, preneo je Jutarnji list.

Anders Tegnel, epidemiolog švedske Agencije za javno zdravstvo, rekao je kako je reprodukcijski faktor nekoliko dana ispod 1, što znači da zaražena osoba prosečno zarazi manje od jedne osobe.

„To znači da će se epidemija postepeno smanjiti“, rekao je on.

Službeni podaci agencije pokazuju da se faktor relativno stabilno kreće oko brojke 1, od 10. aprila.

Prvog aprila bio je 1.4, a 25. istog meseca je bio na 0.85, nakon nekoliko dana pada.

Tegnel je u razgovoru za SVT potvrdio kako je faktor ispod 1, iako podaci tek treba da budu objavljeni.

Švedska je privukla međunarodnu pažnju i skepsu jer nije uvela stroge mere karantina kao druge države. Restorani i kafići tamo su još uvek otvoreni, kao i vrtići i osnovne škole.

Iako su neke restrikcije ipak uvedene, pa su zatvorene srednje škole i fakulteti, Švedska se većinom oslonila na svoje stanovnike od kojih je zatražila da samostalno paze na sigurnost i poštuju preporuke o socijalnom distanciranju.

Ipak, u odnosu na druge skandinavske države Švedska ima veći broj zaraza i smrtnih slučajeva. Do subote ujutro je bilo više od 22.000 zaraženih, s 2.650 preminulih.

Susedna Finska ima 5.000 zaraženih i 220 smrtnih slučajeva, dok Norveška ima 7,7 hiljada zaraženih i 210 preminulih.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

  1. Jasno je da u svakoj zemlji epidemija traje isto jer je potrebno to odredjeno vreme 2-3 meseca da se svi zaraze. Razlika je samo u merama pa time i broju sacuvanih zivota jer nije isto zaraziti se odmah visokom dozom i lagano putem vazduha, povrsina, namirnice i garderobe bezbednom malom dozom poput vakcinacije.

  2. Kod njih jeste broj umrlih i zarazenih dosta veci, ali oni u odnsou na svoje susede nisu na istoj vremenskoj skali! Naime, buduci da su pustili da se virus slobodnije siri, oni idu unapred u odnosu na sve zemlje koje su imale izolaciju stanovnistva. Kada se i ostali budu otvorili, virus ce i dalje da ‘radi’, i nakon vise meseci, a posebno naredne zime, ukupan broj mrtvih i zarazenih ce biti isti kao sada u Svedskoj. Svedska samo ide unapred., tj oni su samo brze prosli sve faze. Ali i nisu dobro sacuvali Domove za stare, sto su sami priznali.

  3. Jos da su podaci o zarazavanju u realnom vremenu, vec se upotpunjuju posle dve nedelje u Svedskoj, tako da ko ovo ceni nema iskreno pojma i samo se nada…

Comments are closed.