Upozorenje dr Stevanovića: “Javljaju nam se pacijenti koji su pokušali sami da se leče u kućnim uslovima…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

U kovid i trijažnim ambulantama u Beogradu dnevno se obavi između 1.500 i 1.600 pregleda, a oko 15 do 20 odsto od tog broja pregleda se na Klinici za infektivne i tropske bolesti KSC, izjavio direktor te zdravstvene ustanove dr Goran Stevanović.

On je rekao da su to i dalje teži bolesnici, sa teškom kliničkom slikom, što je razlog za veliki oprez.

Stevanović je upozorio da se lekarima javljaju i pacijenti koji imaju pokušaje samolečenja u kućnim uslovima, i apelovao na sve građane da se, kada imaju simptome, jave lekaru, jer je pregled najvažniji. On je naveo da je dobro što se smanjuje broj pacijenata na intenzivnoj nezi.

“Sa ovakvim rezultatima, moramo i dalje da poštujemo mere, a pogotovo u uslovima otvorenih granica u regionu, da bismo mogli da funkcionišemo u novoj realnosti, da uspostavimo funkcionisanje škola, fakulteta, i zdravstvenog sistema, posebno u nekovid delu, za pacijente koji su imali zakazane preglede, dijagnostiku, intervencije”,- rekao je Stevanović novinarima posle sastanka sa ministrom zdravlja.

Zato je još jednom apelovao na sve da poštuju mere, pre svega držanje distance i nošenje maski, jer je to, kaže, za sada efikasno i dokazano, dok neko od kandidata za vakcinu ne prodje provere.