Upozorenje doktora Stevanovića: “Sve bolnice su nam već pune, ima mesta još 24 sata…”

1
Foto Screenshoot

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministarom zdravlja Zlatiborom Lončarom, da situacija uopšte nije laka i da su bolnički kapaciteti za prijem kovid pacijenata samo za naredna 24 sata, preneo je RTS.

Kako je rekao, pokrenuće inicijativu da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

“Drugim rečima, imamo obezbeđena mesta za 24 sata i nešto više, iza toga moraju da se otvaraju novi kapaciteti”, rekao je Stevanović.

Ukazao je da se priliv pacijenata danima ne smanjuje i da je dalje veliki priliv pacijenata koji zahtevaju ozbiljnu terapiju, hitan prijem i primenu velikih količina kiseonika, kao i da raste broj prijema u jedinice intenzivne nege.

“Sve zajedno govori u prilog situaciji koja je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem”, poručio je Stevanović.

Naglasio je da je primetan veliki broj sve mlađih pacijenata sa težim kliničkim slikama.

“I dalje jedan broj njih dolazi nakon sedam, osam ili čak deset dana samolečenja u kućnim uslovima”, naglasio je Stevanović.

Ponovio je da su jedine mere koje daju rezultate nošenje maski, držanje distance i vakcinacija.

“To je ono što nam je problem, jer se mere ne primenjuju u dovoljnoj količini”, dodao je doktor.

Naglasio je da su svi rukovodioci kovid bolnica na sastanku zaključili da treba da se uputi apel i pokrene inicijativa da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

“Time bismo prvo zaštitili same zdravstvene radnike, zatim bismo povećali stepen zaštite samih pacijenata i onih koji se leče od kovida i onih koji ne leče od kovida, a dali i jedan dopunski zamah daljoj vakcinaciji stanovništva”, naveo je Stevanović.

Na pitanje koje bolnice će sledeće ući u kovid sistem, budući da su skoro popunjeni postojeći bolnički kapaciteti, Stevanović kaže da se “Selters” priprema da uđe u kovid režim.

“Mi smo na granici popunjenosti kapaciteta intenzivnih nega, ‘Selters’ se priprema da uđe u sistem kovida najbrže moguće, odnosno kada bude bila potreba. To će najkasnije da se desi u petak. Ostale bolnice, Čačak, Novi Pazar, već imaju pripremljene kapacitete koji su u spremnosti da se odmah startuju kako bude rastao broj prijema”, rekao je Stevanović.

Ukazao je da svaka od regionalnih bolnica ima još neko odeljenje ili dopunskih kapaciteta koji su spremni.

Odgovarajući na pitanje da li se zna kada će biti sednica Kriznog štaba, Stevanović kaže da ih on ne zakazuje i da kada bude zakazana sednica javnost će biti obaveštena. 

1 KOMENTAR

  1. Kakve veze imaju zdravstveni radnici, valjda obaveza i apel na najugrozenije grupe po pitanju promene stanja bolesti, stariji, hronicni, pa cela evropa nije vakcinisala ni 5 posto. Belorusija nikog i zivot normalan i nisu pune bolnice, kina isto 2 posto.. Po sredi je nesto drugo verovatno, zasto se ne istrazi pravi uzrok ako je stvarno tako, nisu nam valjda svi patolozi pomrli

Comments are closed.