Upoznali ste Dritana, upoznajte i Džihana: Brat lidera URA je uspešan doktor, živi i radi u Beogradu

1

Izbor u Crnoj Gori su u orbitu javnosti lansirali Dritana Abazovića, predsednika URA i lidera liste “Crno na bijelo” koja će u “razvlašćivanju DPS-a” odigrati prelomnu ulogu.

Na njegovu žalost, o doktoru političkih nauka, prečesto se govori u kontekstu etničke pripadnosti, pa je tako nazivan i “albanskim četnikom” zbog saradnje sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” koja od početka predizborne kampanje za sobom vuče epitet – “prosrpska”.

Da saradnja sa ljudima svih nacionalnosti, pa i sa Srbima, nije problem za porodicu Abazović pokazuje i primer Dritanovog starijeg brata Džihana koji živi i radi u Beogradu.

Doktor Džihan Abazović je specijalista urgentne medicine, priznati je stručnjak u oblasti regenerativne medicine i primene matičnih ćelija za lečenje raznih bolesti, o čemu često govori za srpske medije. Bavi se primenom matićnih ćelija u ortopediji, neurologiji i u okviru lečenja COVID-19, a potpredsednik je Asocijacije za biologiju i regenerativnu medicinu.

Osnovne studije završio je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je završio i specijalizaciju iz urgentne medicine, a autor je i koautor brojnih radova iz ove oblasti.

Stariji brat Abazović je javnosti poznat i po medijskim nastupima u vezi sa borbom protiv koronavirusa, a uz korišćenje matičnih ćelija.

On je tako tokom emisije “Boje jutra” na TV Vijesti, ali i u jutarnjem programu TV Prva govorio o načinima na koji se ta vrsta lečenja primenjuje.

„Naš organizam, pokušavajući da se odbrani, luči mnogo imunoloških komponenti, što omogućava pacijentu da se izbori sa virusom koji napada sistem, a u ovoj fazi matične ćelije mogu znatno pomoći da se organizam lakše izbori sa virusom“, ističe.

Kako napominje, lečenje matičnim ćelijama se primenjuje kod stanja koja su u imunološkom smislu teža. 

„Matične ćelije koje se u ovom slučaju koriste su uzgajane, a mogu se dobiti inicijalno iz koštane srži ili masnog tkiva, gde se posebnim metodama obrade umnožavaju u laboratorijama“, objasnio je tada Abazović.

On je još 2015. godine učestvovao u prvoj transplantaciji matičnih ćelija u kojoj su pacijentu u koleno implementirane matične ćelije iz karlične kosti. Lično je bio zadužen za separaciju matičnih ćelija kao jedan je od vodećih stručnjaka u regionu na tom novom polju regenerativne medicine, prenosi Nova.rs.

1 KOMENTAR

Comments are closed.