“Upotreba oružja mora da prestane sada…”: Evropska komisija reagovala zbog sukoba na Bliskom istoku

1
Foto: Tanjug-AP

Evropska komisija pozvala je na hitno okončanje upotrebe oružja u sukobu Irana i SAD na Bliskom istoku, kao i da sve strane ulože napore da se obnovi dijalog, preneo je Vašington post.

“Upotreba oružja mora da prestane sada, da bi se pružio prostor za dijalog”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je, takođe, navela da EU “neće štedeti napore” u pokušajima da održi živim nuklearni sporazum sa Iranom, preneo je AP.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je sve strane koje su doprinele porastu tenzije da se uzdrže od vojnih akcija.

“Najnoviji raketni napad na vazdušne baze u Iraku koje koriste SAD i koalicione snage, među kojima i Evropljani, još jedan je primer eskalacije i povećanja konfrontacije. Ni u čijem interesu nije da se spirla nasilja zahukta”, rekao je Borel.

On je pozvao iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa u Brisel gde će šefovi diplomatija zemalja EU organizovati specijalni sastanak povodom aktuelne krize u petak.

1 KOMENTAR

  1. iako na drugom polozaju ta i dalje lupeta po naredbi dokle cemo morati vazalne politicare da citamo,slusamo i gledamo ?

Comments are closed.