UNS: Duboko smo uznemireni zbog poništavanja presude za ubistvo Ćuruvije

0

(Beta) – Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je duboko uznemireno poništavanjem prvostepene presude saradnicima Državne bezbednosti optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, čime ni više od 21 godine od ubistva tog novinara pravda nije dostignuta.

“UNS je razočaran što Apelacioni sud nije iskoristio svoje zakonske pravo da presudi optuženima za ubistvo izdavača Dnevnog telegrafa i Evropljanina. UNS očekuje da će ponovljeno suđenje biti efikasno i da će konačno biti utvrđena odgovornost za ovo teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe, a time poslata jasna poruka da zločini nad novinarima neće ostati nekažnjeni”, dodao je UNS.

To novinarsko udruženje je još jednom izrazilo čuđenje što državni organi nisu preduzeli ništa da se optuženi Miroslav Kurak privede pravdi i pozvalo Vladu Srbije da ga što pre pronadje i zatraži njegovo izručenje.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena dve decenije posle zločina i četiri godine od početka sudjenja, na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je juče prvostepenu presudu za ubistvo vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvodjenjem NN lica u taj slučaj.