Objavljena Šangajska lista: Univerzitet u Beogradu rangiran između 401. i 500. mesta

0
Foto: Profimedia

Univerzitet u Beogradu nalazi se između 401. i 500. mesta na upravo objavljenoj Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta, čime je zadržao prošlogodišnju poziciju.

Ove godine objavljena je rang-lista 1.000 najboljih univerziteta sveta, dok je ranije rangirano najboljih 500.

Na prvom mestu je Univerzitet Harvard koji tu poziciju drži već 18 godina, slede Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Kolumbija, Kalteh, Oksford i univerzitet Čikago.

Sa prostora bivše Jugoslavije, Univerzitet u Zagrebu je u istoj grupi kao i Beogradski, dok je Univerzitet u Ljubljani plasiran stepenicu niže – između 501. i 600. mesta.

„Pozicija Univerziteta u Beogradu zadržana je uprkos relativno nepovoljnim uslovima za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u prethodnoj godini“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Beogradskog univerziteta.

Na ovoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Iako je Šangajska lista neformalna, prenosi Danas, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, a kriterijumi su: alumni dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong još od 2003. godine.