Univerzitet Oksford i AstraZeneca će testirati učinak svoje vakcine kod dece

  0

  (Beta-AP) – Univerzitet Oksford planira prvi put da testira učinak antikovid vakcina kod dece, čime će se pridružiti drugim proizvođačima  vakcina koji procenjuju da li je njihovo cepivo protiv koronavirusa efikasno na mladim ljudima.

  U danasnjoj najavi proba navodi se da Univerzitet nastoji da angažuje 300 volontera starosti između šest i 17 godina, njih do 240 će primiti kovid vakcinu a ostali kontrolnu vakcinu za meningitis.

  Endru Polard, glavni istraživač u probi Univerziteta Oksford, kaže da iako većina dece ne oboli teško od kovida-19 važno je da se utvrdi sigurnost i imuni odgovor vakcine kod dece i mladih, jer bi deci mogla da koristi vakcinacija.

  Regulatorna tela u više od 50 zemalja odobrila su upotrebu vakcine Oksford koju poizvodi i distribuira farmaceutska firma AstraZeneka, za upotrebu na osobama  starijim od 18 godina.

  I druge farmaceutske firme testiraju vakcine protiv kovida-19 na deci. Fajzer čija vakcina je već odobrena za upotrebu na osobama starim 16 godina i više počela je testiranje vakcina na deci od 12 godina u oktobru. Moderna je u decembru počela testiranje takođe na deci s najmanje 12 godina.

  Polard je rekao da proba koju vrši Oksford može da pomogne tvorcima politike da odluče da li u jednom trenutku žele da prošire program masovne vakcinacije na decu dok pokušavaju da osiguraju bezbednost škola i da se bore protiv širenja virusa u široj populaciji.

  “Za većinu dece kovid zaista nije veliki problem. Međutim svakako je moguće da se može razmatrati šira upotreba (vakcine) da bi se pokušalo zaustavljanje napredovanja pandemije u budućnosti, tako da ovde samo pokušavamo da ustanovim podatke koji bi to podržali ukoliko tvorci politike žele da idu u tom smeru”, rekao je Polard.