United Grupa spremna da investira u 5G mrežu u sledećoj godini

    0

    United Grupa spremna je da u 2021. godini investira u petu generaciju mobilnog interneta u Srbiji. U Bugarskoj smo već započeli izgradnju 5G mreže, a sledeće godine počinjemo sa izgradnjom i u Sloveniji i Hrvatskoj.

    Želimo da SBB, kompanija koja je u vlasništu United Grupe, ima aktivnu ulogu u uvođenju 5G mreže u Srbiji, kako bismo omogućili super brzi internet za privredu, zdravstvo, poljoprivredu, projekte bezbednih i pametnih gradova.

    Poslednja izjava premijerke Ane Brnabić da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom začuđujuća je, jer upravo od premijerke građani godinama slušaju da ćemo biti regionalni lider u oblasti digitalizacije i lider četvrte industrijske revolucije. Podsećamo da je Vlada Srbije još 2018. godine usvojila strategiju o razvoju 5G mreže, a nadležno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je nekoliko puta najavilo da će aukcija za radio-frekvencije na kojima radi 5G mreža biti početkom 2021. godine.

    Želimo da informišemo premijerku Brnabić da smo spremni da damo doprinos izgradnji 5G mreže u Srbiji, jer je veliki broj zemalja u našem okruženju uveo petu generaciju mobilnog interneta ili su usvojili regulative za postavljanje 5G mreže. Nadamo se da će Vlada Srbije organizovati aukciju, u roku koji je obećala, za prodaju frekvencijskog spektra, koji je neophodan za uvođenje 5G tehnologije, na transparentnom tenderu uz poštovanje svih međunarodnih standarda.