UNICEF: Ogromne količine vakcina moglo bi da proizvede 28 proizvođača u 10 zemalja

0
Foto: Profimedia

Ogromne količine vakcine protiv korona virusa moglo bi da proizvede 28 kompanija iz deset zemalja tokom naredne dve godine, saopštio je UNICEF nakon potvrde da će pomoći u upravljanju njihovom nabavkom i distribucijom.

UNICEF je saopštio da je 28 farmaceutskih kompanija potvrdilo da će se uključiti u proizvodnju vakcine protiv kovid-19 tokom naredne dve godine, prenosi agencija Rojters.

Uloga UNICEF-a deo je plana za dodelu vakcina protiv COVID-19 – poznatog kao “Kovaks”, a koji vodi Svetska zdravstvena organizacija – čiji je cilj kupovina i omogućavanje jednakog pristupa vakcinama. Do sada se 76 bogatih država obavezalo da će se pridružiti “Kovaks” naporima.

Međutim, proizvođači su istakli da projekcije o proizvodnji vakcine tokom naredne dve godine u velikoj meri zavise od, između ostalog, uspešnosti kliničkih ispitivanja, zaključenih ugovora o kupovini, potvrđenog finansiranja i pojednostavljenosti regulatornih procedura. Uloga UNICEF-a u upravljanju nabavkom i distribucijom vakcina deo je “Kovaks” programa za razvoj vakcine, u kojem za sada učestvuje 76 nacija.

U svojoj novoj ulozi u okviru programa “Kovaks”, UNICEF učestvuje u kupovini i jednakoj distribuciji vakcine protiv korona virusa. Ova agencija Ujedinjenih nacija godišnje nabavi više od dve milijarde vakcina za rutinsku imunizaciju u skoro sto zemalja sveta.