Unesko: „Provokacija Turske. Moramo biti unapred obavešteni o svakoj promeni statusa Aja Sofije“

0
Foto: Profimedia

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) saopštila je da to telo mora biti obavešteno o svim promenama statusa istanbulskog muzeja Aja Sofije, a da će potom promene statusa morati da razmotri i Odbor za svetsku kulturnu baštinu, a sve nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas i zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju i proglasio je otvorenom za muslimanske vernike, samo nekoliko sati pošto je viši sud zemlje poništio odluku iz 1934. godine kojom je to zdanje iz šestog veka bilo pretvoreno u muzej, prenosi Rojters.

Iz orgazinacije Unesko su ponovili da se Aja Sofija nalazi na listi svetske kulturne baštine kao muzej, te da zbog takvog statusa postoje i određeni zakonski postupci i obaveze.

„Dakle, država mora biti sigurna da nijedna izmena statusa ne ugrožava univerzalnu vrednost Aja Sofije koja je navedena na listi svetske kulturne baštine“, rekli su iz Uneska.

„Za svaku izmenu mi moramo biti prethodno obavešteni“, dodali su.

Takođe, iz Uneska su naglasili da su u nekoliko pisama upućenih turskim vlastima izrazili zabrinutost zbog potencijalne promene statusa muzeja u Istanbulu.

„Još jednom pozivamo turske vlasti da započnu dijalog o ovoj temi pre nego što se donese bilo koja odluka koja bi mogla da naruši univerzalnu vrednost lokacije“, izjavili su iz organizacije.

Aja Sofija je jedan od najposećenijih muzeja i turističkih lokacija u Turskoj, a ovo zdanje je kroz istoriju bilo simbol kako vizantijske i hrišćanske, tako i otomanske i muslimasnke kulture.