Umesto mahanja zastavicama, puste ulice, skoro prazan studio…: Kako je izgledao evrovozijski šou u Roterdamu

0
Beta - EBU/NPO/NOS/AVROTROS/Kris Pouw via AP

Evropski godišnji muzički spektakl Pesma Evrovizije u kome se zemlje takmiče jedna protiv druge danas je pretvoren u emisiju u kojoj se zemlje ujedinjuju, pošto je morao da bude otkazan zbog krize koronavirusa.

Finale Pesme Evrovizije 2020. trebalo je da bude danas, ali je otkazano u okviru restrikcija namenjenih za zaustavljanje globalne pandemije.

Radije nego da ocenjuju pesme 41 umetnika, i da zemlje dodeljuju poene da se izabere pobednik, organizatori su napravili dvosatni šou nazvan “Eurovision: Europe Shine A Light” koji je emitovan u više od 40 zemalja.

Naglašavajući uticaj koronavirusa, predstava je počela montažom video snimaka pustih ulica evropskih gradova pre nego što se stiglo do skoro praznog studija u Holandiji.

To je drastični kontrast u odnosu na scene mahanja zastava, i razdraganih obožavalaca koji su upozadini običnih finala Evrovizije.

Deo kongresnog centra Ahoj u Roterdamu gde je trebalo da bude održana ovogodišnja Pesma Evrovizije ranije ove godine pretvoren je i privremeni centar za prihvat obolelih od koronavirusa da se smanji pritisak na bolnice.

U večerašnjoj emisiji pojavili su se raniji omiljeni pevači i umetnici koji je trebalo da učestvuju u ovogodišnjem takmičenju, i zajedno su izveli pobedničku pesmu iz 1997. “Love Shine a Light”.

Od skromnih početaka 1956. takmičenje je postalo slavlje muzike i kiča sa gotovo 200 miliona gledalaca finala.

Džoni Logan iz Irske koji je dva puta pobedio na Evroviziji kao pevač i jednom kao pisac, otvorio je večereašnju predstavu izvodjenjem svoje pobedničke numere iz 1980. godine “What’s Another Year” uz obožavatelje Evrovizje na ekranima u vidu Zum video sastanka i tri holandska voditelja predstavle. Organizatori su to nazvali “veliki Evrovizijski hor”.

Mans Zelmerlov iz Švedske otpevao je svoju pobedničku pesmu iz 2015. godine “Heroes” posvećenu zdravstvenim radnicima koji se bore protiv virusa.

Odlomci 41 pesme koja je trebalo da učestvuje u ovogodišnjem takmičenju odsvirani su tokom emisije uz snimljene poruke izvodjača. Grupa Mamas, predstavnik Švedske pozvala je gledaoce da budu bezbedni i da peru ruke.

Evrovizija 2020 je trebalo da bude održana u Roterdamu, polufinalno takmičenje 12. i 14. maja, dok je finale trebalo da bude 16. maja.