“Umesto hitnih mera, dobili smo nove laži…”: Ne davimo Beograd najavio protest ispred gradske skupštine zbog zagađenja

5
Foto: Profimedia

Inicijativa “Ne davimo Beograd” održaće sutra ispred Gradske skupštine “Protest za čist vazduh”, zbog nezadovoljstva načinom na koji gradske vlasti reaguju na problem ekstremnog zagađenja vazduha u glavnom gradu Srbije.

“Umesto hitnih, jasnih i konkretnih mera, dobili smo nove laži, umanjivanje značaja problema, relativizaciju i bežanje od odgovornosti”, navodi se u saopštenju te inicijative.

Inicijativa je navela da je društvo duboko podeljeno po mnogim pitanjima, ali da “aktuelno dramatično zagađenje vazduha ne može da se izbegne ni sa članskom kartom Srpske napredne stranke”.

“U ovom slučaju nema povlašćenih, svi smo jednako ugroženi zagađenim vazduhom koji dišemo”, dodaje se u saooštenju.

Protest je zakazan u 18 časova ispred Skupštine grada Beograda.

(Beta)

5 KOMENTARA

  1. Prica je ista godinama, a interesne grupe pokrecu pricu, jer su razvili sistem otimacine koja ce kao fol smanjiti zagadjenje! Da li neko veruje u dobre namere i zasto ne!

  2. Predlazem da se pokrene akcija lupanja u serpe i lonce,u znak protesta, svako vece u 18:00. Svi,cela Srbija u isto vreme.

  3. Konstatacija premijerke da zagađenje ove godine nije ništa gore od od onog u proteklim godinama je možda tačno ali ne abolira Vladu zbog ne preduzimanja konkretnih mera. Sada se razbacuju novcem a ne ulažu u očišćenje životne sredine. Čujem juče da postoji toranj za usisavanje i prečišćavanje vazduha u procentu od 40% i košta oko 2 i po miliona evra te da je vrlo efikasan u nekim gradovima Evrope. Zašto ga ne kupi Beograd umesto da plaća nekave gondole, jarbole ili baca pare za uređenje trgova u većoj meri nego što je potrebno. Treba stimulisati građane da pređu na pelat umesto da koriste ugalj i tako dalje… kao i da ne kupuju vozila sa motorom eu 3. Npr. zgrada opštine Savski venac u Kneza Miloša 99 ima ložionicu na ugalj koji nenormalno dimi. Sve to može da se eliminiše.

  4. “Umesto hitnih, jasnih i konkretnih mera, dobili smo nove laži, umanjivanje značaja problema, relativizaciju i bežanje od odgovornosti”, navodi se u saopštenju te inicijative. Значи, добиће све то што је побројано јер ништа не кошта, а што, наравно, и не може ништа да промени. А грађани Србије, па тако и Београда, од увођења еколошке таксе, уплатили су скоро па милијарду евра, у протеклих скоро деценију, у буџет, и за тај новац, ево ускоро, добијају “радно тело”!. С’ обзиром да се ради о тешком кршењу буџетске дисциплине, и очигледно ненаменском трошењу новца, првенствено се мора, под хитно, отворити истрага о томе где је овај новац завршио ? Да се потом тај новац врати у буџет и крене његова рационална употреба у пројектима за које је намењен.

Comments are closed.