Ulica u Grockoj dobila naziv po familiji smenjenog predsednika opštine Dragoljuba Simonovića

1
Foto: Medija centar Beograd

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović je desetak dana nakon što je zapaljena kuća novinara portala Žig info Milana Jovanovića uspeo da izdejstvuje u Skupštini grada Beograda da se naziv ulice u kojoj živi promeni po njegovoj familiji, objavio je portal Žig Info, a preneo Danas.

Ulica Kasapovačka u Vrčinu od 22. decembra 2018. više ne nosi taj naziv već po braći Simonović i zasluzi te familije.

Skupština grada Beograda je u tom periodu promenila više naziva ulica na čitavoj teritoriji. Među tim promenama našla se i ulica, sada bivšeg predsednika Gradske opštine Grocka i bivšeg generalnog direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića.

Prema obrazloženju objavljenom u Službenom listu Grada Beograda „u toj ulici od davnina žive članovi porodice Simonović čijim sopstvenim radom i zaslugom svih članova porodice je napravljena i ulica uz železničku prugu. Kako je navedena ulica formirana 1988. godine na inicijativu pokojnih, braće Simonovića, postoje opravdani razlozi da ista po njima dobije i naziv. Stanovnici su pre formiranja ulice bili povezani sa Kasapovačkom ulicom samo prugom“.

Portal je podsetio da je Simonović već jednom tražio promenu imena ulice, 2013. godine, kada je pokušao da promeni naziv Kasapovačke ulice u Braća Simonović, međutim tada mu nije uspelo.

„Na sednici Skupština opštine Grocka u februaru 2013. godine, donela je odluku da se usvoji predlog Komisije za dodelu naziva ulica i trgova, o promeni naziva Kasapovačke ulice. Inicijativa je potekla od Dragoljuba Simonovića, da se sokak, gde on, njegov brat i još rodbine Simonovića koji imaju sedam kuća u njoj, dobije ime po njima. Da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave to odobrilo, Kasapovačka ulica bi bila još tada preimenovana. Međutim, kada je naša redakcija objavila ovu informaciju, javnost je bila zgrožena te se od nje odustalo“, navodi portal Žig Info.

Te 2013. godine za medije je rečeno da prema Pravilniku Komisije za dodelu naziva ulica i trgova Beograda, mora da prođe tri godine od upokojenja, da bi ime ličnosti moglo da bude predlog za ime ulice, dok su u GO Grocka imali drugačije objašnjenje.

„Zahtev da ulica dobije ime Braća Simonović podnet je još 1996. godine. Tadašnja vlast je htela da donese odluku da se ulica nazove po narodnom heroju Savi Kovačeviću, ali su stanovnici te ulice odbili predlog – kazali su u opštini“, piše portal.

„Trasa na kojoj je izgrađen put u dužini od 600 metara je do 1970. godine bila u brlogu i vrzini. Pokojni Dragoslav Simonović i pokojni brat Nikola Simonović, sami su nasuli trasu kamenom, u širini od dva metra. U ulici žive isključivo građani koji se prezivaju Simonović, i koji su svi saglasni sa predlogom da ulica dobije naziv Braće Simonović“, rekli su te 2013. godine iz GO Grocka, navodi portal Žig Info.

1 KOMENTAR

Comments are closed.