Ukusi Kosmaja već deset godina neodoljivo vladaju našim trpezama

  0
  Foto: Promo

  Da je Kosmajska priča – dobra priča, znaju svi oni koji su probali ove najfinije delikatese iz porodične radionice Delikos, koja se nalazi na obroncima planine Kosmaj. Direktorka Mina Rakićević kaže da je tajna njihovog uspeha – neodustajanje od vrhunskog kvaliteta.

  Kada kvalitet stavite ispred kvantiteta, a zadovoljnog kupca ispred profita, kada proizvode pravite onako kako biste ih pravili za sebe i svoju porodicu, po tradicionalnim receptima, kako se to oduvek radilo na ovim prostorima, onda ne morate da brinete. Potrošači koji biraju samo najbolje lako prepoznaju delikatese koji se izdvajaju od ostalih i redovno im se vraćaju, evo već skoro 11 godina.

  Po čemu se tačno vaši proizvodi izdvajaju na našem tržištu?

  Kosmajska proizvodi, koji nastaju u našoj porodičnoj radionici Delikos, nisu mnogobrojni, ali se prave od najkvalitetnijeg goveđeg i svinjskog mesa. Osim soli i prirodnih začina, ne dodajemo pojačivače ukusa, veštačke boje, arome, zamene za meso. Zbog toga imaju autentičan, pun ukus. Zahvaljujući dimljenju suvom bukovinom, ali i vodenim filterima koji otklanjaju sve štetne sastojke, naši delikatesi nemaju dominantan ukus dima. Bilo da se radi o Kosmajska buđoli, panceti, suvom vratu, suvom goveđem ramsteku, kulenu… ukus i kvalitet su ono po čemu se izdvajaju na tržištu.

  Insistiranje na tradicionalnim recepturama je takođe nešto od čega se u Kosmajskoj ne odustaje?

  Naša porodična radionica je dobar primer kako se uspešno kombinuju staro i novo, tradicionalno i savremeno. Prava mera tih elemenata daje proizvod koji je poput onih na koje smo navikli od detinjstva, ali je istovremeno zdrav, sa visokim nutritivnim vrednostima. Tome doprinosi i činjenica da ne ubrzavamo proces sazrevanja mesa i neki naši proizvodi se suše i do 120 dana, što je jasno istaknuto na ambalaži.

  Vazduh Kosmaja i okolne šume sigurno doprinose kvalitetu i ukusu Kosmajska delikatesa?

  Moj otac, od kojeg sam nasledila Delikos, nije slučajno odabrao baš Kosmaj kao adresu svoje delikatesne radionice. Čist vazduh, lepota i bogatstvo prirode daju poseban šarm našim proizvodima.

  Uprkos planetarnim izazovima tokom 2020. uspešno ste poslovali i dobili oznaku Čuvarkuća. Kakvi su vam planovi za 2021?

  Ponosni smo na naše proizvode Kulen, Sremska i Kosmajska kobasica koji su od Privredne komore Srbije dobili žig Čuvarkuća, kao potvrdu kvaliteta i vrednosti stvorenih u Srbiji. To nam daje vetar u leđa da i 2021. obeležimo novim uspesima, da Kosmajska priča bude i ostane – dobra priča.