Ukrajina: “Černobilj ostao bez struje”

0
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopštila je da je dotok električne energije elektrani u Černobolju prekinut i upozorila da bi radioaktivne supstance mogle biti oslobođene jer nuklearno gorivo sada ne može da se hladi.

U svojoj objavi na Telegramu, Energofarm je upozorio da je visokovoltažna linija koja snabdeva Černobilj prekinuta nakon štete koja je izazvana za vreme preuzimanja elektrane od strane ruskih trupa.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao je da Ukrajina nema pristup nadgledanju elektrane i zbog toga ne može sa sigurnošću da proceni da li su oslobođene neke radioaktivne supstance.

“Moramo to da popravimo što pre možemo. Međutim, postoji specijalan sistem u slučaju nestanka struje u postrojenju koji će omogućiti da elektrana funkcioniše još nekoliko dana”, rekao je Galuščenko, a prenosi BBC.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je rekla da gubitak struje u nuklearnoj elektrani Černobilju u Ukrajini nema kritičan uticaj na bezbednost.

Ranije je IAEA rekla da je prestala sa nadgledanjem podataka iz elektrane i upozorila da je od ukrajinskih vlasti dobila informaciju da je oko 210 zaposlenih radilo bez odmora u prethodne dve nedelje.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.