“Ukidanje vanrednog stanja moguće tek polovinom maja”: Glavni koordinacioni tim Republike Srpske pozvao na još strože poštovanje mera

0
Foto: Profimedia

U Republici Srpskoj je evidentan povećan broj zaraženih virusom korona u proteklih nekoliko dana zbog čega bi naglo ublažavanje ili ukidanje pojedinih mera moglo doprineti pogoršanju epidemiološke situacije, zaključeno je u ponedeljak na sastanku Glavnog koordinacionog tima RS.

Glavni koordinacioni tim zbog toga je pozvao građane na dodatnu disciplinu i odgovornost u narednim danima, striktno pridržavanje svih propisanih higijenskih mera, koje se odnose na obavezno nošenje maski i rukavica u javnom prostoru, održavanje fizičke distance od dva metra, te zabranu okupljanja u grupama sa više od tri osobe.

Na sastanku je izraženo i nezadovoljstvo ublažavanjem mera u Federaciji BiH, koje se odnose na ukidanje lokalnih karantina, jer to nije bila koordinisana aktivnost, čime se, kako je naglašeno, povećava mogućnost pogoršanja epidemiolške situacije u Republici Srpskoj.

Glavni koordinacioni tim očekuje da bi se u prvoj polovini maja, ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, moglo razmatrati ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

U Federaciji BiH je pre tri dana ukinut karantin za ljude koji u BiH dolaze iz inostranstva, kao i policijski čas.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus