Ukida se kontrolni PCR test nakon dvonedeljne izolacije? “Lekarski izveštaji će zavisiti od izjave pacijenta kako se oseća”

0
Foto. Profimedia

Dom zdravlja “Novi Sad” saopštio je da se po odluci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ukida kontrolni pi-si-ar test nakon isteka izolacije od dve nedelje, kao i da će po prestanku karantina pacijenta pozvati lekar iz kovid ambulanti tog doma sa terminom kada da dođe na kontrolu.

Spisak pacijenata kojima se uskoro završava dvonedeljna izolacija Dom zdravlja “Novi Sad” dobijaće od Instituta za javno zdravlja Vojvodine i na osnovu njega pozivati pacijente na kontrolu.

Oni koji su bili u izolaciji biće pregledani u kovid ambulantama i neće biti u kontaktu sa ostalima.

S obzirom na to da se nakon izolacije neće raditi pi-si-ar testiranje, lekarski izveštaj će u mnogome zavisiti od izjave pacijenta: kako se trenutno oseća, da li ima tegobe, naveo je Dom zdravlja.

Podsećaju građane da je od krucijalne važnosti da daju tačne podatke na osnovu kojih će lekar ukinuti karantin, jer “svaki netačan i namerno prikriven podatak o zdravstvenom stanju može povlačiti za sobom i odgovornost”.