“Uhvatili smo američkog špijuna, posmatrao je rafinerije, ranije služio u Iraku”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je rekao da su snage bezbednosti te zemlje uhvatile “američkog špijuna” dok je špijunirao najveće rafinerije nafte, prenosi N1 pisanje agencije HINA.

Maduro je u obraćanju na televiziji rekao da je navodni obavještajac uhapšen u četvrtak na severozapadu zemlje, dok je špijunirao rafinerije Amuaj i Kardon. 

Uhapsili su “marinca, koji je služio u bazama CIA u Iraku”, rekao je Maduro i dodao da je uhapšeni kod sebe imao “specijalna oružja, velike količine gotovine, velike količine dolara i druge stvari”.  

Nije naveo dodatne pojedinosti osim da uhapšeni daje izjavu u pritvoru. 

Ni Stejt Department SAD ni Bela kuće još nisu komentarisali Madurove tvrdnje. 

Maduro je u petak rekao i da su poslednjih dana snage bezbednosti Venecuele sprečile i plan izazivanja eksplozije u rafineriji El Palito u saveznoj državi Karabobo, ali nije naveo pojedinosti.  

Sud u Venecueli je prošlog meseca na 20 godina zatvora osudio dvojicu bivših pripadnika “Zelenih beretki”, jedne od elitnih jedinica vojske SAD-a, zbog učestvovanja u neuspešnom pokušaju upada u Venecuelu. 

Venecuela je pogođena sankcijama SAD-a, koje su dovele do nestašica goriva, iako je zemlja bogata naftom, a vlada je u petak najavila novu inicijativu za distribuciju goriva, te da planira nove projekte za preradu nafte.