Uhvati me ako možeš: Nemac sleteo na praški aerodrom bez dozvole, poleteo iz Štutgarta…

0
Ilustracija/Profimedia

Uprkos ograničenjima letova u pandemiji koronavirusa i propisima vazdušnog saobraćaja, 79-godišnji Nemac iz Štutgarta provozao se u malom sportskom avionu do Praga i, odbijajući da komunicira sa kontrolom leta, sleteo bez dozvole sleteo na međunarodni aerodrom Vaclav Havel na zatvorenu pistu na kojoj u tom trenutku nije bilo radnika.

Mali sportski avion tipa Mooney M20J-201MSE, austrijskih registracija, prema radaru je poleteo iz Štutgarta, napravio nekoliko krugova iznad Ulma, a zatim je produžio pravo ka Pragu i bez dozvole sleteo na pistu koja je već nedelju dana zatvorena zbog radova, javljaju danas češki mediji.

„Dispečeri kontrole leta su pokušavali da stupe u vezu sa pilotom na svim frekvencijama. Ali on nije odgovarao. Čak su mu i crvenim svetlima davali znak da ne sleće baš na tu pistu. Pilot nije poslušao naređenje kontrole leta i sleteo je“, rekao je dnevniku Mlada fronta Dnes, portparol Kontrole letenja Rihard Klima.

Pilota, starijeg Nemca koji kod sebe nije imao dokumente privela je policija za strance a prema prvim informacijama rekao je da je avion bio u kvaru, javlja  Radiožurnal.

Istragu je uz Biro za istragu avionskih nesreća povela i policija a prema rečima zamenika direktora Biroa, Jozefa Bejdaka, ovo je prvi put u Češkoj da strani avion bez dozvole sleti na veliki međunarodni aerodrom.

(Beta)