Uhapšena dvojica čuvara koja su čuvala Epstajna u noći samoubistva: Lažirali su da su ga proveravali na svakih 30 minuta

0
Foto: Profimedia

Dvojica čuvara koja su bila na dužnosti u noći kada je Džefri Epstajn izvršio samoubistvo vešanjem u svojoj ćeliji u njujorškom zatvoru uhapšena su zbog optužbi za lažiranje dokumenata, prenosi BBC.

Oni su optuženi da nisu provravali Epstajna na svakih 30 minuta i da su lažirali podatke kao da su to radili. Oba čuvara su se pojavila na sudu i izjasnila su se da nisu krivi.

Epstajn, već osuđivani seksualni prestupnik, obesio se u avgustu dok je čekao federalno suđenje zbog seksualne zloupotrebe maloletnica i podvođenja maloletnica. On je 2008. godine bio osuđen na Floridi zbog prestitucije, ali se tada izvukao za masu optužbu koje su ga sačekale ove godine i svedočenja na desetine žena koje je zlostavljao u periodu dok su bile srednjoškolke.

Čuvari su zbog prethodnog pokušaja samoubistva, kada je Epstajn pronađen u ćeliji bez svesti, imali obavezu da ga proveravaju na svakih trideset minuta. Pretpostavlja se da je slično pokušao samo koju nedelju ranije, dok je bio sam u ćeliji. Tužlac Džefri Berman rekao je da su dvojica stražara “više puta propustila” da provere zatvorenika i da su zatim lagali “u službenim zapisnicima kako bi sakrili “zanemarivanje” ove obaveze.