Uhapšen osumnjičeni za genocid u Ruandi pre četvrt veka: Jedan od najtraženijih begunaca od pravde živeo je u Parizu pod lažnim imenom…

0
Foto: Profimedia

Jedan od najtraženijih begunaca od pravde u slučaju genocida u Ruandi 1994. godine uhapšen je u Parizu, saopštile su danas francuske vlasti.

Hapšenje Felisijana Kabuge, koji je bio ucenjen na pet miliona dolara, došlo je kao rezultat zajedničke istrage francuskih pravosudnih organa i Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, navedeno je u saopštenju.

Kabuga (84) tražen je zbog genocida u kom je u Ruandi ubijeno više od 800.000 etničkih Tutsija i umerenih Hutua koji su pokušavali da ih zaštite. 

Vlasti su navele da je Kabuga živeo u Parizu pod lažnim imenom.

Međunarodni krivinčni tribunal za Ruandu je 1997. podigao optužnicu protiv Kabuge zbog zavere da se počini genocid, progona i istrebljenja.

Ruandansko tužilaštvo je saopštila da je u finansijskim dokumentima pronađenim posle genocida otkriveno da je Kabuga preko svojih kompanija uvezao velike količine mačeta kojima su kasnije ubijani ljudi.

Bogati biznismen je optužen i za pokretanje medija koji je širio propagandu protiv Tutsija ali i za obuku i opremanje paravojne formacije koja je predvodila talas ubijanja.

Kabuga je bio blizak predsedniku Ruande Žuvenalu Habjarimani, čija smrt prilikom obaranja aviona iznad Kigalija je bila okidač za 100 dana etničkog nasilja. Njihova deca su u braku.

Očekuje se da on bude prebačen u nadležnost medjunarodnog suda.

Prema navodima tužilaštva u Kigaliju, od visokopozicioniranih osumnjičenih u bekstvu su još uvek nekadašnji komandant Predsedničke garde Prote Mpiranja i nekadašnji ministar odbrane Ogisten Bizimana.

(Beta)