“Ugledajte se na Švedsku. Vlada je imala poverenje u građane, a građani su imali poverenje u vladu”: Predstavnik SZO hvalio opušten model borbe s pandemijom

2
Profimedia

Jedan od šestorice posebnih predstavnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za koronavirus dr. Dejvid Nabaro pohvalio je švedski pristup borbe protiv pandemije i dodao da je to model na koji bi sve zemlje trebalo da se ugledaju.

Govoreći u novozelandskoj radijskoj emisiji Magic Talk, Nabaro je rekao da bi sve zemlje trebalo da teže borbi protiv virusa koja se zasniva na ponašanju koje je svuda prihvaćeno, prenosi Bloomberg.

Dodao je da je ključ uspešne borbe protiv koronavirusa u poverenju i ukazao na Švedsku kao najbolji primer.

Ova država je nametnula znatno manje ograničenja kretanja od ostalih, a umesto toga oslanjala se na Šveđane koji su se ponašali odgovorno i prihvatali smernice koje su postavile zdravstvene vlasti te zemlje.

“U Švedskoj je vlada imala poverenje u građane, a građani su imali poverenje u vladu”, rekao je Nabaro.

“Tup instrument”

Stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj i dalje je viša nego u mnogim zemljama i iznosi 57 umrlih na 100.000 stanovnika. Ipak, stopa rasta novih slučajeva i novih smrti značajno je usporila od kraja juna. Zdravstvene vlasti su zato predložile da se dozvoljeni broj ljudi na javnim okupljanjima poveća s 50 na 500, piše Bloomberg.

S druge strane, brojne vlade širom sveta opet uvode strože mere zbog rasta broja novih slučajeva.

Nabaro je karantin opisao kao “tup instrument” koji “nanosi štetu svima, posebno siromašnima i malim preduzetnicima”.

2 KOMENTARA

  1. Swedska, 10 miliona stanovnika, 5800 mrtvih od Korona virusa
    Sbija, 7 miliona sranovmika, 720 mrtvih, od Korona virusa

    • Аха, само код Србије недостаје једна нула. Али то се обично сазна тек после сто година.

Comments are closed.