“Udružile se partije sa levice i desnice da zadaju prvi udarac”: Kako je Orban izgubio Budimpeštu (i još nekoliko gradova)

2
Profimedia

Opozicioni kandidat Gergelji Karačonji izabran je za gradonačelnika Budimpešte na lokalnim izborima u Mađarskoj pošto je pobedio kandidata vladajuće stranke Fides.

Ovo je prvi veliki izborni poraz premijera Viktroa Orbana i njegove stranke Fides još od njegovog dolaska na vlast 2010. godine.

Karačonji je proevropski kandidat pozicioniran na levom centru i ima 44 godine. Na izborima ga je podržalo više opozicionih partija.

Na 82 odsto prebrojanih glasova, on je sa 51 odsto osvojenih glasova bio ispred dosadašnjeg Fidesovog gradonačelinka Ištvana Tarloša koji je dobio podršku 44 odsto izašlih birača.

Mediji izveštavaju da bi, kada se saberu svi rezultati, opozicione stranke mogle da pobede u desetak od 23 najveća grada. Poređenja radi, na lokalnim izborima 2014. godine pobedile u svega tri.

Izlaznost je bila oko 50 odsto, što je jedan od najvećih odziva birača na lokalnim izborima u Mađarskoj od obnove demokratije 1990. godine.

Ova pobeda je istorijska, rekao je Karačonji.

“Izvešćemo Budimpeštu iz 20. u 21. vek”, rekao je novi gradonačelnik.

Tarloš je, inače, kao kandidat vladajućeg Fidesa bio favorit na izborima, ali je vladajuća stranka, podseća Gardijan, doživela snažan udarac zbog prošlonedeljnog seks-skandala u koji je bio uključen “njihov” gradonačelnik Đera.

“Prihvatamo odluku Budimpšete i spremni smo da sarađujemo”, rekao je juče Orban svojim pristalicama.

Ovi izbori su viđeni kao retka prilika da se inače izmoždena opozicija suprostavi Fidesu i preuzme deo vlasti u zemlji.

“Partije s leva i desna su se ujedinile kako bi preuzele kontrolu na nekim od opština koje kontroliše Fides i da bi sprečili izborni debakl prvi put u prethodnih desetak godina. U mnogo opština Fidesov kandidat je imao samo jednog kandidata”, piše Gardijan.

Andraš Biro-Nađ, politički analitičar je rekao da rezultati pokazuju da je strategija opozicije funkcionalna.

“Ovo je najbolji rezultat opozicije u prethodnih nekoliko godima. Budimpešta je velika nagrada, ali je i prodor u mnogim manjim gradovima jednako značajan. Ovo je prva pukotina u Orbanovom sistemu vlasti i čini se da će strategija da se nastavi za 2022. godinu”, rekao je.

2 KOMENTARA

  1. Zna i Al AV-i da dolazi njegovi poslednjih pet minuta.

  2. Bilo bi lepo da u sledećem Nedeljniku vidimo analizu ovih izbora i izborne kampanje koja je dovela do ovakvih rezultata. 🙂

Comments are closed.