Udruženje frilensera: Bez dogovora sa Ministarstvom finansija o porezu na dohodak

3
Printscreen/YouTUbe/SrbinInfo

(Beta) – Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilensera) Miran Pogačar rekao je da su razgovori u Vladi Srbije o naplati poreza na dohodak frilensera danas završeni bez dogovora.

On je za Betu rekao da je predlog Ministarstva finansija “katastrofalan” jer je ponuđeno jedino da se otpisom kamata na obračunati dug i povećanjem normiranih troškova sa 20 na 43 odsto delom smanji obračunato poresko zaduženje.

Frilenseri su krajem prošle godine dobili rešenja Poreske uprave koja im je za poslednjih pet godina obračunala astronomske poreze koji su, kako tvrde frilenseri, “apsolutno nenaplativi”.

Radnici na internetu, koji nemaju zasnovan stalni radni odnos, tražili su da im se porez obračunava nakon donošenja zakona kojim bi se ti porezi regulisali. 

“Ministar finansija Siniša Mali je odbio predlog da se porezi frilenserima obračunavaju od oktobra 2020. godine, ali po modelu koji bi bio utvrđen izmenom Zakona o porezu na dohodak građana, već je samo nudio rastegljiv period od pet do devet godina da se izmiri dug po uručenim rešenjima”, rekao je Pogačar.

Dodao je da su obračunati porezi drugo ime za pljačku i da je Mali priznao da doprinosi na zarade nisu dobro uređeni ali je rekao “šta ćemo kad je tako”. 

Pogačar je rekao da je Mali na sastanku držao moralne pridike kako porez mora da se plati i da ga i on plaća.

Mali je, prema rečima Pogačara pozvao frilensere da se javno izjasne da li je predlog Vlade i tog Ministarstva razuman. 

“Nastavićemo borbu protiv obračunatih poreza”, rekao je Pogačar.

3 KOMENTARA

  1. “Pogačar je rekao da je Mali na sastanku držao moralne pridike kako porez mora da se plati i da ga i on plaća.” Порез мора да се плаћа у држави где владају ред и закони. То је демагогија, преузета у оваквим провизоријумима од државе, тамо где се то изјављује, а где су државе устројене на тај начин. Ово исто изјављују и чланови влада негде испод Сахаре, али је јасно да тек тамо то никоме не пада на памет. То је што се тиче пореза. Доприноси се могу и требају платити само уколико обезбеђују услугу ради које су плаћени. Према томе, питајте министра, а да ли у тим земљама где се порез мора платити, краду имовину грађана, као што су, рецимо, девизна штедња, пензије,… ? Господо, имате посла са ординарним лоповима, а средство у тој пљачки, зове се Пореска управа. Пуно среће !

  2. I ne treba da se plati ni zdravstvo ni penziono. Kad Mali skonta da necete moze da vas trgne!

  3. Hocu porez da placam ljudi aman, ali zasto da platim zdravstveno kad ga nisam imao, niti ce mi biti racunato?? Zasto da placam doprinose kad niti sam zaposlen niti imam pravo na penziju, niti mi se racuna staz, niti na bilo sta drugo (odmore, bolovanja itd). Sve to 5 godina unazad!?!??? Terate nas uz zid, ne znam zasto mislite da ce dobro da se zavrsi.

Comments are closed.