Udruženje dramskih umetnika Srbije kritikuje napade na glumicu Seku Sablić

0
Foto Igor Pavicevic

 (Beta) – Udruženje dramskih umetnika Srbije ocenilo je danas da napadi na glumicu Jelisavetu Seku Sablić u Skupštini Srbije predstavljaju nedoličan i nepatriotski čin, kao i napad na slobodu izražavanja.

“Napadi iz Skupštine Srbije govore o onima koji umetnicu napadaju a ne o umetnici. Napadati Jelisavetu Seku Sablić zbog stavova u intervjuu NIN-u nedoličan je i nepatriotski čin. To je napad na Ustavom zagarantovanu slobodu izražavanja, napad na Ustav”, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Udruženje je reagovalo na to što je poslanik vladajuće koalicije Marko Atlagić kritikovao glumicu zbog stavova izrečenih u intervjuu za NIN i optužio je da nije patriota.

“Nadamo se da će svi koji su čuli šta je izgovoreno u Narodnoj skupštini prepoznati da to nije samo napad na Seku nego i na sve gradjane koji umetnicu poštuju i vole, na kulturu naše zemlje, na pravo na slobodu da iznosnimo svoja osećanja i mišljenje na bilo koju temu”, dodaje se u saopštenju.

Udruženje je ocenilo da je Jelisaveta Seka Sablić glumačko, umetničko ime koje svojom veličinom samo sebe brani i da je njeno delo čini živim kulturnim dobrom ove zemlje.

“Napad na Jelisavetu Seku Sablić je samo jedan u nizu napada na umetnike u proteklim godinama. Da citiramo našeg dramskog pisca Aleksandra Popovića: ‘Postoje samo ljudi i neljudi. Sve druge podele su lažne'”, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.