Udruženja radnika na internetu započinje protest: “Od večeras do 10. aprila ispred Skupštine Srbije”

1
Profimedia

(Beta) – Udruženje radnika na internetu (frilenseri), nezadovoljno predloženim modelom oporezivanja prihoda koji je ponudila Vlada Srbije, započeće večeras ispred Skupštine Srbije protest koji će trajati do 10. aprila. 

Predsednik tog Udruženja Miran Pogačar rekao je agenciji Beta da je protest prijavljen policiji i da će se ispred zgrade Skupštine razapeti jedan veliki šator, a još oko stotinak manjih biće raspoređeni po trotoaru, kolovozu i parku, gde će boraviti frilenseri i odakle će raditi, pa će saobraćaj, verovatno biti prekinut. 

“Naš cilj je da sprečimo usvajanje predloženog modela oporezivanja frilensera jer je predviđeno da dažbinama čija se naplata traži retroaktivno i tekućim koje će se utvrditi, bude obuhvaćeno više od pola prihoda”, rekao je Pogačar. 

Dodao je da je predlog Vlade Srbije za njih apsolutno neprihvatljivo i da nisu oni krivi što država nije na vreme donela zakon po kome bi njihovi prihodi bili oporezivani na vreme, a ne da se sada od njih retroaktivno traži porez za poslednjih pet godina. 

Pogačar je rekao da frilenseri ni u jednoj od okolnih zemalja nisu oporezovani “unazad”, a da oni nisu krivi, već država, dokaz je činjenica da je u nekoliko navrata nudila ustupke. 

Frilenseri su se, prema njegovim rečima, svojevremeno u poreskim filijalama raspitivali po kom modelu da plate porez na prihod, ali da im je rečeno da njih zakon “ne prepoznaje” kao kategoriju radnika. 

“Predlog Vlade ugrožava život velikog broja frilensera jer su njihova dugovanja do dvadesetak puta veća od ostvarenih primanja, a uz to bi trebalo da plaćaju i tekuće obaveze kada se donese zakon o porezu na prihod frilensera”, rekao je Pogačar. 

Poreska Uprava je krajem prošle godine, posle kontrole, dostavila frilenserima rešenja o naplati poreza za prethodnih pet godina iako nije postojao precizan zakon za tu kategoriju radnika, a zatim je u pregovorima ponudila da se otpiše kamata, prizna veći procenat troškova i uvede neoporezivi deo od 32.000 mesečno, a dug plaća u mesečnim ratama deset godina.

Udruženje radnika na internetu je odbacilo takav predlog, ali je drugo udruženje, Udruženje frilensera i preduzetnika spremno da ga prihvati i Vlada Srbije je predlog usaglašavala sa njihovim zahtevima, a Pogačar je ocenio da to udruženje nema legitimitet i da nije reprezentativno. 

1 KOMENTAR

  1. Nije dopusteno retroaktivno oporezivanje, niti je takvo divljanje moguce. Taxno je da A V prezaduzena improvizacija neuspele dezave, ne radi i da se bavi kriminalom koji legalizuje, pa nije čudno da ljudi zapazaju propali rezim.

Comments are closed.