“Udarna vest: Donald Tramp je i dalje vaš predsednik”

0
Foto Profimedia

Većina u američkom Predstavničkom domu Kongresa jeste u četvrtak glasala za opoziv predsednika Donalda Trampa pod optužbom da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i da je opstruisao kongresnu istragu, ali – i to je jedno veliko ali – to ne znači da će Tramp i biti opozvan; postupak će se nastaviti narednog meseca u Senatu gde većinu imaju republikanci. To znači da je verovatnoća da će Tramp na kraju biti opozvan maltene nepostojeća.

Glasanje u Predstavničkom domu sprovedeno je nakon celodnevne rasprave u kojoj su demokrate predsednika nazvale pretnjom američkoj demokratiji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući – skloni preterivanju kakvi jesu – da je Pontije Pilat osigurao Isusu više prava nego Predstavnički dom predsedniku. 

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, sa 230 glasova “za” i 197 “protiv” izglasao je prvu tačku optužbe koja se odnosi na zloupotrebu položaja zbog zahteva Ukrajini da “iskopa” prljavštinu o njegovom političkom suparniku Džou Bajdenu uslovljavanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasalo je 229 poslanika, a 198 ih je bilo protiv.

Postupak će se nastaviti u Senatu. I upravo je u tome trik. To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsednika u istoriji SAD čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsednika zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”.

Dosad nijedan američki predsednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Ričard Nikson se 1974. sam povukao s dužnosti pre nego što je opozvan. 

Tramp, koji je u trenutku glasanja bio sa svojim simpatizerima u Mičigenu, odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u septembru pokrenula predsednica parlamenta Nensi Pelosi “lovom na veštice”.

Profimedia

Međutim, Nensi Pelosi zasad je odložila slanje tačaka koje su izglasane Senatu, a postoji mogućnost čak i da odbije da ih preda. Kao razlog za to navela je da strahuje da predsednik Tramp neće imati pravično suđenje pred Senatom, aludirajući verovatno na činjenicu da u njemu republikanci imaju većinu.

Odlaganjem predaje odluke Senate, Pelosi i demokrate nadaju se da će izvršiti pritisak na Miča Mekonela koji predsedava republikancima u Senatu da usvoji proceduru saslušanja i suđenja sa kojom će se usaglasiti demokrate, umesto da se Mekonel koordiniše sa Belom kućom, kako planira da uradi.

Sa Klintonom je, recimo, sve išlo mnogo brže, slučaj je predat Senatu maltene istog dana. Ovog puta bi proces mogao da se otegne, ali je pitanje koliko će Pelosi uspeti da postigne manevrima. Republikanci drže Senat i ne libe se da to iskoriste da zaštite predsednika iz sopstvenih redova.

Tramp je, vrlo mudro, napad na sebe poistovetio sa napadom na Republikansku stranku. Ne samo to, uspeo je da ujedini demokrate, makar u pokušajima da ga se reše i maknu ga iz Bele kuće. Konačno je postao pravi republikanski kandidat.

Profimedia

Nije, naravno, izostalo obračunavanje na Tviteru. Tramp je prvo rekao da nema vremena da prati raspravu i glasanje u Kongresu, tačnije njegova portparolka saopštila je da će predsednik “raditi čitavog dana”. Međutim, ispalo je da je prenosio uživo sopstveni impičment. Do trenutka kada su demokrate započele raspravu, tvitovao je i retvitovao 47 puta.

“Nesposobne demokrate” i radikalnu levicu optužio je za napad na Ameriku i napadom na Republikansku stranku, a Pelosi je nazvao “najgorom Predsedavajućom Predstavničkog doma u istoriji”.

S druge strane, u sklopu rasprave nakon koje je usledilo glasanje Pelosi je nazvala Trampa pretnjom američkoj demokratiji.

“Danas smo ovde da branimo demokratiju za narod”, rekla je Pelosi.

Bela kuća je nakon glasanja saopštila da je uverena da će Senat osloboditi Trampa. Što će se verovatno i desiti.

Republikanci iz Senata na Tviteru takođe nazivaju impičment šaradom i ističu da su “Dems” pokušavali da svrgnu Trampa od trenutka kada je dospeo u Ovalnu sobu, ali i da je motiv za impičment mržnja demokrata prema Trampu, a ne nekakvo krivično delo.

Tramp je impičment nazvao “maršom političkog samoubistva” za demokrate.

“Danas se u Predstavničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji naše nacije”, stoji u izjavi portparolke Bele kuće Stefani Grišam.

Republikanci iz Predstavničkog doma takođe su istakli na Tviteru – a Tramp ih je, naravno, retvitovao – da su glasali protiv opoziva i da impičment nikako nije legitiman pošto se glasalo isključivo po partijskoj liniji. Senat će raditi drugačije i, kako je rekao jedan od republikanaca, Donald Tramp će i sutra biti predsednik, a onda ćemo ući u 2020. godinu i on će i dalje biti predsednik.

Drugi republikanac iz Predstavničkog doma ponovio je Trampovu tezu i naveo da će ovaj dan biti upamćen kao dan kada su demokrate u Predstavničkom domu izglasale opoziv predsednika zbog dela koje nije počinio i slučaja za koje nemaju nikakve dokaze.

“Nećete zaboraviti ovo. A nećemo ni mi”, naveo je.

Jedan od duhovitijih tvitova, ali i otrovnijih, našao se takođe među onima koje je predsednik retvitovao, a u njemu je pisalo: “Udarna vest: Donald Tramp je i dalje vaš predsednik.”